Financial Times: EK razradila paket mjera prema odbacivanju dolara

Europska komisija razradila je paket mjera usmjerenih na jačanje uloge eura u odnosu na dolar u „strateškim sferama“ – energetici, transakcijama u trgovanju sirovinama, zrakoplovnoj industriji, priopćio je medij Financial Times nakon pojave dokumenta Europske komisije.

Planovi Bruxellesa uključuju proširenje uporabe eura u opercijama unutar fondova, klirinškom plaćanju i na tržištu obveznica.

Dokument će biti predstavljen i dat na razmatranje na predstojećem summitu EU u prosincu.

FT, LINK

EK namjerava ojačati međunarodnu ulogu eura za jačanje ekonomskog suvereniteta EU, kao odgovor američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji teži polučenju ekonomskih dividendi na štetu ostalih država. Europska komisija ukazuje na „agresivnu trgovinsku politiku Trumpove administracije“ i smatra nužnim djelovati i odgovoriti na „nedavne probleme u trgovini na temelju međunarodnih pravila“.

Države članice EU moraju sklapati ugovore u eurima „u okvirima međudržavnih energetskih sporazuma“, napominje Europska komisija. Trenutačno se više od 80% uvoza energenata u EU odvija kroz financijske transakcije u dolarima. Ova će mjera smanjiti ovisnost članica EU koje se i dalje zauzimaju za očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom, sklopljenim u vrijeme Obamine administracije, navodi FT. Europska komisija nastoji proširiti globalno korištenje eura u međunarodnom platnom prometu, kao i gospodarski i financijski utjecaj EU u sve više policentričnom svijetu, navodi se u prijedlogu dokumenta Europske komisije.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like