Financial Times: Susret Putina i Erdogana zabrinjava Zapad

Britanski medij Financial Times piše kako vođe Zapadnih zemalja aktivno prate aktivnosti Turske nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča i da su zabrinuti promjenom smjera turske vanjske politike na stranu Rusije.

Umjesto da se susreće sa svojim saveznicima iz NATO saveza, turski čelnik odlazi u Rusiju na sastanak s Vladimirom Putinom i tako svojim Zapadnim partnerima odašilje jasan signal.

„Kako na Zapadu, tako i u Rusiji postavljaju pitanje, kakav će smjer Erdogan izabrati poslje propalog puča, i zato predstojeći susret u Sankt Peterburgu ima ogromni geopolitički značaj“, navodi  FT.

Približavanje Moskve i Ankare počelo je u lipnju, još prije pokušaja državnog udara, kada je Kremlj prihvatio isprike g. Erdogana zbog rušenja ruskog bombardera Su-24. Nekoliko dana kasnije, službenici obiju država počeli su pregovore o ukidanju ruskih sankcija uvedenih protiv Turske nakon tog incidenta.

„Znatno šira pitanja potaknula su Moskvu i Ankaru na približavanje, uključno i želju davanja lekcije Zapadu, a također i zajednički interesi u sferi regionalne sigurnosti. Ankara također pozdravlja činjenicu da je Moskva bezuvjetno podržala Ankaru poslje neuspješnog pokušaja puča“, piše FT. Erdogan je nejednom kritizirao SAD zbog reakcije na pokušaj puča, a također i zbog nehtijenja izručenja Fetullaha Gulena kojeg Turska optužuje za umješanost u organizaciju državnpg prevrata.

Financial Times također navodi, kako turski diplomati u privatnim kuloarima govore kako su veze Ankare i Washingtona čvrste i da zato Turska ne namjerava rušiti mostove s SAD-om. Međutim, kaže se dalje, američki službenici zabrinuti su mogućnošću Erdogana da iskoristi Rusiju u smislu pritiska na odnose sa Zapadom. Turska se pritom nada kako će Moskva pristati omekšati svoj stav i potporu koju pruža Kurdima, iako neki analitičari smatraju da će bilo koje razmatranje strategije u odnosu na Siriju biti „složeno“ provesti u praksi.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like