FINANCIJSKA TRŽIŠTA: Wall Street porastao na početku tjedna

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica porasle jer usporavanje rasta američkog gospodarstva najavljuje slabljenje inflacijskih pritisaka, a to znači da se ciklus povećanja kamatnih stopa Feda bliži kraju. O tome piše Glas Istre (GI) pozivajući se na Hinu.

Dow Jones ojačao je 1,34 posto, na 31.499 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,19 posto, na 3.797 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 10.952 boda.

Posljednji makroekonomski podaci pokazuju da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, što znači da bi uskoro trebali popustiti inflacijski pritisci. To, pak, pokazuje da nastojanja američke središnje banke daju rezultate.

„Podaci pokazuju da se gospodarstvo usporava i da ono što Fed čini daje rezultate. Fed se bliži svom cilju i ulazimo u posljednju fazu ciklusa povećanja kamata”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na sjednici početkom studenoga ponovno, već četvrti put zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. Ali u prosincu bi povećanje moglo biti blaže.

Potporu tržištu pružaju i solidni poslovni rezultati kompanija i banaka. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna izvješća, njih oko 74 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada, piše GI.





Doduše, to se zahvaljuje smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade tvrtki iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Početkom srpnja očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku listopada 4,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 posto, na 7.013 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,58 posto, na 12.931 bod, a pariški CAC 1,59 posto, na 6.131 bod.





 

Komentari

komentar

You may also like