Finska 12. svibnja odlučuje o pristupanju NATO-u

Finska će donijeti odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u 12. svibnja, izvijestio je finski list Iltalehti u nedjelju navečer, pozivajući se na anonimne vladine izvore, prenosi Reuters.

Toga će dana odluka o pridruživanju biti donesena u dva koraka. Finski predsjednik Sauli Niinisto najprije će objaviti svoje odobrenje da se nordijski susjed Rusije pridruži zapadnom obrambenom savezu, a nakon toga bi parlamentarne skupine trebale dati odobrenje za prijavu, izvještava list.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na rub podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od desetljećima dugog uvjerenja da se mir najbolje održava neutralnošću. Reuters nije odmah mogao provjeriti detalje koje je iznio Iltalehti.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde u nedjelju je za švedsku televiziju izjavila kako smatra da će Finska gotovo sigurno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. “Manje-više znamo da će oni (Finska) podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. I to mijenja cjelokupnu ravnotežu… Ako se jedna od naših zemalja pridruži, znamo da će se napetosti povećati”, izjavila je Linde javnom servisu SVT, prenosi Swissinfo.

Prema finskom ustavu, predsjednik u suradnji s vladom vodi vanjsku i sigurnosnu politiku Finske. Odluka će biti potvrđena na sastanku predsjednice i ključnih ministara Vlade nakon inicijalnih priopćenja predsjednice i Sabora, prenosi Reuters.

Rusija, s kojom Finska dijeli granicu od 1300 km i povijest sukoba prije 1945., upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u svojoj enklavi na baltičkoj obali, Kalinjingrad, ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO savezu.
 

Medvedev: Primi li NATO Švedsku i Finsku, moramo ojačati nuklearnu obranu u Baltiku

Komentari

komentar

You may also like