Finska najavila pristupanje NATO-u; Švedska odlučuje idući tjedan

Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u “bez odgađanja”, objavili su u četvrtak finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u zajedničkoj izjavi, što je veliki zaokret u politici koji je potaknula ruska invazija na Ukrajinu, izvještava Reuters.

Finska, koja s Rusijom dijeli 1300 km dugu granicu i tešku prošlost, postupno je pojačavala suradnju sa Sjevernoatlantskim savezom kao partnerom otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine. No, sve do ruske invazije na Ukrajinu, ova nordijska zemlja se suzdržavala od pridruživanja kako bi održala prijateljske odnose sa svojim istočnim susjedom. “Finska mora bez odgađanja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u”, rekli su Niinisto i Marin u zajedničkoj izjavi. “Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska bi ojačala cijeli obrambeni savez”, istaknuli su. “Nadamo se da će nacionalni koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti poduzeti brzo u sljedećih nekoliko dana.” Stajalište Finaca o NATO-u brzo se promijenio nakon što je Rusija pokrenula ono što naziva “specijalnom operacijom” u Ukrajini.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na rub podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od uvjerenja koje je desetljećima postojalo da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane. Finska javna potpora pridruživanju NATO-u rekordno je porasla tijekom posljednjih mjeseci, a posljednja anketa nacionalne televizije YLE pokazuje da 76 posto Finaca podržava članstvo u NATO-u a samo 12 posto je protiv. Podrška članstvu godinama se kretala oko 25 posto prije rata u Ukrajini.

Sudbina Ukrajine bila je posebno uznemirujuća za Finsku koja je vodila dva rata s Rusijom između 1939. i 1944. Finska je odbila pokušaj invazije, ali je izgubila oko 10 posto svog teritorija prema mirovnom sporazumu. Brzo okretanje Finske prema NATO-u vjerojatno će povući i susjednu Švedsku.

Saveznici u NATO-u očekuju da će Finska i Švedska podnijeti zahtjev za pridruživanje savezu u narednim danima i brzo će odobriti članstvo, izjavilo je Reutersu pet diplomata i dužnosnika uoči finske objave. Rusija je upozorila da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu, svojoj enklavi na baltičkoj obali, ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u.

Švedska vlada planira idući tjedan poslati zahtjev za članstvom u NATO-u, nakon susjedne Finske, objavio je u četvrtak švedski dnevnik Expressen.





Švedski parlament raspravljat će u ponedjeljak o sigurnosnoj situaciji i premijerka Magdalena Andersson sazvat će posebni sastanak kabineta na kojem će biti donesena formalna odluka o podnošenju zahtjeva, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore. Zahtjev će biti poslan odmah nakon toga, ako se ne dogodi nešto neočekivano, rekli su izvori. U petak se očekuju zaključci revizije švedske sigurnosne politike, a vladajući socijaldemokrati još raspravljaju treba li je promijeniti i podržati apliciranje. Stranka bi odluku trebala donijeti u nedjelju.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom”, očekivalo se da Švedska i Finska zatraže veću sigurnost u sklopu NATO-a i odustanu od svoje neutralnosti.  Finska je najbliži vojni saveznik Švedske i jedina druga nordijska zemlja koja nije članica NATO-a.

Komentari

komentar





You may also like