Finska očekuje podršku Turske za ulazak u NATO

Finska vlada očekuje dobre vijesti od posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kada je riječ o kandidaturi Helsinkija za članstvo u NATO-u. Finski predsjednik Sauli Niinisto izjavio je kako očekuje da će Turska odobriti pristupanje njegove zemlje tom vojnom savezu nakon što on održi razgovore s turskim čelnikom koji je u posjeti, prenosi dpa.

Ako se to dogodi, to bi značilo da je Finskoj praktički otvoren put da postane članica NATO-a prije svog nordijskog partnera Švedske. Finski parlament mogao bi ratificirati članstvo prije izbora u Turskoj 14. svibnja. Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prije otprilike 10 mjeseci. Do danas je 28 od 30 članica NATO-a ratificiralo svoje pristupne protokole. Samo Mađarska i Turska to još nisu učinile.

Očekuje se da će Mađarska uskoro dati svoje odobrenje. No, Ankara je do sada blokirala pristupanje pozivajući se na nedovoljnu borbu protiv “terorističkih organizacija” u zemljama kandidatkinjama za članstvo. Međutim, smatra se da su ove pritužbe uglavnom usmjerene protiv Švedske. Erdogan je u Ankari izjavio da će Turska “održati obećanje koje je dala” u vezi s ulaskom Finske u NATO.

Iako su do nedavno predstavnici obje nordijske zemlje govorili kako ne žele odustati od ideje da istodobno uđu u NATO, čini se da postepeno odustaju od te ideje. Naime, švedski premijer Ulf Kristersson je rekao ovog utorka kako su “izgledi da će prijem dviju sjevernih zemalja u NATO ići odvojeno sve veći” i dodao će svejedno “Švedska već biti sigurnija jer je Finska u NATO-u, a ne izvan”.

Komentari

komentar





You may also like