Finska razmatra ulazak u NATO

Finska će preispitati svoju sigurnosnu politiku kako bi odlučila hoće li pristupiti NATO-u, rekao je danas predsjednik Sauli Niinisto, prenosi Reuters.

Novo izvješće stiže samo 18 mjeseci nakon zadnje procjene vlade, no zbog ruske invazije na Ukrajinu vlada smatra da je nužno preispitati svoju sigurnosnu politiku. Tradicionalno, Finci su oprezni prema Rusiji, zemlji s kojom dijele 1340 kilometara dugu granicu i s kojom su 1939. i 1944. vodili dva rata i izgubili dio teritorija.

S druge strane, stanovnici Finske nisu bili oduševljeni ni oko ideje ulaska u  NATO savez. Učlanjenje u taj savez godinama je imalo samo oko 20% potpore stanovništva, no unazad mjesec dana potpora savezu predvođenom SAD-om je porasla.

“Nakon što se analiziraju rizici i alternative, doći će vrijeme za zaključke”, rekao je Niinisto, no nije rekao kada bi se mogli očekivati zaključci vlade. Niinisto se prošli vikend u Washingtonu sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, a s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bi trebao telefonski razgovarati u petak.

Finske vlasti su u četvrtak priopćile da su povećale rezerve goriva i primarnih proizvoda koje Finska čuva još od zadnjih ratova. Finska premijerka Sanna Marin jučer je kazala da će se o pridruživanju NATO-u “raspravljati i u parlamentu, s predsjednikom, u vladi i među strankama.”

Komentari

komentar





You may also like