Finska: Sanna Marin priznala poraz, desnica odnijela pobjedu

Dosadašnja finska premijerka Sanna Marin, čelnica Socijaldemokratske stranke, priznala je u nedjelju poraz na parlamentarnim izborima na kojoj je pobjedu odnijela Nacionalna koalicija desnog centra, javlja AFP.

“Čestitke pobjednicima, čestitke Nacionalnoj koaliciji, čestitke Stranci Finaca, demokracija je rekla svoje”, rekla je 37-ogodišnja Marin koja je izgubila premijersku funkciju, obraćajući se svojim pristašama.

Prema gotovo potpunim rezultatima, na temelju prebrojanih 98 posto glasova, Nacionalna koalicija imat će 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Stranke Finaca (PS) koja je dobila 46 mjesta i socijaldemokrata sa 43.

Najmlađa šefica vlade na svijetu kada je došla na vlast krajem 2019., Marin je hvaljena zbog dobrog upravljanja pandemijom covida-19 i procesom pristupanja NATO-u te zbog svojih stavova protiv susjedne Rusije. No protivnici su joj zamjerali ekonomske rezultate, posebno rast javnog duga, ali i video snimke sa zabava.

Šef stranke Nacionalne koalicije (NCP) Petteri Orpo proglasio je nešto ranije pobjedu. “To je velika pobjeda”, rekao je bivši ministar, 53-ogodišnji Orpo, dobivši pljesak svojih pristaša. “Počet ćemo pregovore o vladi u Finskoj”, dodao je.

Kandidat stranke koja pobijedi na izborima tradicionalno nasljeđuje premijersku fotelju, pod uvjetom da dobije većinu u parlamentu.





Čelnica populističkog desničarskog PS-a Riikka Purra svojim je pristašama rekla da se radi o “najboljem izbornom rezultatu” u povijesti te stranke. Ovim rezultatom ekstremna desnica potukla je svoj rekord iz 2011. kada je dobila 19,05 posto glasova, na populističkom valu koji se širio Europom.

Nedjeljni parlamentarni izbori u zemlji od 5,5 milijuna stanovnika vremenski se gotovo podudaraju s ulaskom Finske u NATO, što se očekuje sljedećih dana.

Za formiranje vlade obično treba nekoliko tjedana, ali ponekad i mjeseci.





Izbori u Finskoj: Tijesna utrka tri stranke dok se Sanna Marin bori za opstanak na premijerskoj poziciji

Komentari

komentar

You may also like