Finski ministar obrane protiv slanja zrakoplova Hornet Ukrajini

Finski ministar obrane izjavio je u četvrtak da ne želi donirati borbene zrakoplove Hornet Ukrajini, prenosi Reuters.

“Moje mišljenje kao finskog ministra obrane je da trebamo te Hornete kako bismo zaštitili svoju vlastitu zemlju”, rekao je Antti Kaikkonen na konferenciji za novinare u Helsinkiju. “Negativno doživljavam ideju da bi ih se doniralo u idućih nekoliko godina. A ako gledamo i dalje, mislim da će se s vremenom istrošiti i biti od male koristi”, rekao je.

Finska će zamijeniti svoje stare Hornete zrakoplovima F-35 koje je naručila 2021., a isporuka prvih zrakoplova očekuje se za dvije do tri godine. Finska će, međutim, Ukrajini isporučiti dodatnu vojnu opremu uključujući još tri tenka Leopard 2 povrh slične donacije ranije, rekao je ministar.

Mogućnost donacije Horneta Ukrajini spomenuta je tijekom nedavnog posjeta finske premijerke Sanne Marin Kijevu. Na pitanje novinara treba li Ukrajini dati borbene zrakoplove, ona je rekla da bi Finska trebala razmotriti bi li njezini Horneti odgovarali za tu svrhu, ali ništa nije obećala.

Finsko ratno zrakoplovstvo koristi varijantu McDonnell Douglas F/A-18 Horneta pod nazivom F/A-18C/D Hornet. Ove su letjelice prvi put uvedene u finsko ratno zrakoplovstvo 1995. godine i od tada su u službi.

F/A-18C/D Hornet je višenamjenski borbeni zrakoplov koji se može koristiti za borbu zrak-zrak, napade zrak-zemlja i izviđačke misije. Ima najveću brzinu od 1,8 Macha i može nositi različita oružja, uključujući projektile, bombe i rakete.





Finsko ratno zrakoplovstvo trenutno u svom inventaru ima 62 F/A-18C/D Horneta koji se koriste za protuzračnu obranu i borbene misije. Zrakoplovi su stacionirani u nekoliko zračnih baza diljem zemlje.

F/A-18C/D Horneti odigrali su ključnu ulogu u obrambenoj strategiji Finske, posebice u odvraćanju potencijalne agresije iz Rusije. Zrakoplovi su također sudjelovali u raznim međunarodnim misijama, uključujući NATO-ovu misiju Baltic Air Policing, koja uključuje patroliranje zračnim prostorom iznad baltičkih država kako bi se zajamčila njihova sigurnost.

Finska: Rat u Ukrajini pokazuje da se Europa previše oslanja na SAD





 

 

Komentari

komentar

You may also like