Finski predsjednik tvrdi da je članstvo Finske u NATO-u sada u “rukama Turske”

Sudbina finske kandidature za pridruživanje NATO-u je u “rukama Turske”, rekao je u petak predsjednik Sauli Niinisto, nakon što se finski parlament složio da će ratificirati temeljne ugovore NATO-a 28. veljače, javlja Reuters.

Prošlog svibnja Finska i susjedna Švedska podnijele su zahtjev za pridruživanje zapadnom vojnom savezu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Ali članica saveza Turska usprotivila se njihovom članstvu, optužujući nordijske zemlje da pružaju utočište, kako ih naziva, kurdskim terorističkim skupinama.

Čelnik finskog odbora za vanjske poslove kazao je da je finski parlament odlučio u petak da će 28. veljače glasovati kako bi odobrio potrebne zakone koji će zemlji omogućiti da konačno postane članica NATO-a. “To je izraz naše volje. Stav Turske prema našoj volji je isključivo i samo u rukama Turske”, rekao je Niinisto novinarima na marginama sigurnosnog skupa u Münchenu. Zakon kojim se ratificiraju temeljni ugovori NATO-a u Finskoj vjerojatno će biti usvojen, s obzirom da je većina članova parlamenta za pridruživanje savezu, čime je Finska korak bliže članstvu ispred Švedske.

Niinisto je rekao da će Finska nastaviti sa svojim članstvom bez Švedske ako Turska odluči ratificirati finsku kandidaturu, ali ne i švedsku. “Ne želimo i ne možemo povući svoju prijavu”, rekao je Niinisto. Finska neće postati članica zapadnog vojnog saveza dok Turska i Mađarska ne ratificiraju njezinu kandidaturu. Turska je rekla da ne podržava kandidaturu Švedske, ali je turski predsjednik Tayyip Erdogan u siječnju rekao da je otvoren za ratifikaciju finske molbe.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg kazao je prošlog utorka da nije važno hoće li se nordijske zemlje pridružiti zajedno sve dok se kandidature ratificiraju “što je prije moguće”. I Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u svibnju prošle godine i, iako inzistiraju na tome da se žele pridružiti istovremeno, čelnici obiju zemalja rekli su da ne mogu isključiti da Finska bude prva.

Parlamentarni odbor za vanjske poslove u svom izvješću tvrdi da će upotreba i skladištenje nuklearnog oružja ostati zabranjena u Finskoj, također kao članici NATO-a.





Finska: Rat u Ukrajini pokazuje da se Europa previše oslanja na SAD

 





 

Komentari

komentar

You may also like