Fitch: Europska recesija vjerojatna ako Rusija iznenada zaustavi opskrbu plinom

Gospodarska recesija u eurozoni vjerojatna je ako dođe do iznenadnog zastoja u isporuci ruskog prirodnog plina u blok, upozorio je u četvrtak Fitch Ratings, izvještava Anadolu Agency.

Fitch Ratings Inc. američka je agencija za kreditni rejting i jedna je od “velikih triju agencija za kreditni rejting“, a ostale dvije agencije su Moody’s i Standard & Poor’s. To je jedna od tri nacionalno priznate statističke rejting organizacije (NRSRO) koje je odredila Komisija za vrijednosne papire i burze SAD-a 1975. godine.

“Izloženosti su toliko velike da bi trenutni i potpuni prekid isporuke ruskog prirodnog plina rezultirao nestašicom plina i racioniranjem, uzrokujući veliki makroekonomski šok”, stoji u priopćenju agencije za ocjenjivanje. Dok 38% uvoza plina u EU dolazi iz Rusije, Fitch procjenjuje da je 60% domaće potrošnje plina u Njemačkoj isporučila Rusija.

Europska središnja banka procjenjuje da bi se gospodarstvo eurozone smanjilo za 0,7 posto ako bi se opskrba prirodnim plinom smanjila za 10 posto, istaknuo je Fitch. “Gubitak opskrbe plinom od 30% bi se stoga pretvorio u pad BDP-a eurozone od 2%. Za Njemačku bi gubitak ruske opskrbe plinom značio pad BDP-a od blizu 4%”, navodi se.

Fitch navodi bi se zalihe ruskog prirodnog plina mogle s vremenom zamijeniti drugim izvorima plina i energije, ali trenutni gubitak predstavlja značajan rizik za Europu.

Komentari

komentar





You may also like