Forbes: ove godine 50 novih milijardera iz zdravstvenog sektora

Američki časopis Forbes ustanovio je kako se u zdravstvenom sektoru ove godine pojavilo čak 50 novih milijardera ponajviše zbog pronalaska cjepiva protiv koronavirusa.

Najviše su se obogatili čelnik njemačke tvrtke BioNTecha Ugur Sahin i čelnik američke Moderne Stephane Bancel.

Kompanija BioNTech koju je Sahin, podrijetlom iz Turske, osnovao sa svojom suprugom Özlem Türeci vrijedi sada 4, 2 milijarde dolara, dok Moderna Francuza Stephanea Bancela vrijedi 4, 1 milijardu dolara.

Forbes navodi kako su zbog “meteorskog rasta” Moderne još dvije osobe postali milijarderi. To su rani investitori u kompaniju – imunolog s Harvarda Timothy Springer i profesor s MIT-a Robert Langer.

Milijarder je postao i Talijan Sergio Stevanato, najveći dioničar grupe Stevanato koja izrađuje staklene bočice potrebne za siguran transport više cjepiva.

Vlasnici kompanija koje su razvile lijekove za terapiju protiv koronavirusa i proizvođači medicinske opreme također se nalaze na popisu 50 novih milijardera.





Najviše novih milijardera je iz Kine, a najbogatiji je Hu Kun, čelnik tvrtke Contec Medical Systems koja proizvodi medicinsku opremu.

Komentari

komentar





You may also like