Forbes: Zašto stranci ne investiraju u ukrajinski energetski sektor?

Veliki međunarodni energetski konglomerati od ranije su uočili veliki ukrajinski energetski potencijal. Ministar energetike SAD-a Rick Perry tu je državu nazvao „europski Texas“.Prema informacijama ukrajinskog medija Kyiv Post, ne tako davno pojedine najveće svjetske naftne tvrtke – Shell, Chevron, Eni i ExxonMobil – dolazili su na ukrajinsko tržište i obećavali investiranje u njega u milijunima dolara. Ali svi dogovori vrlo brzo bi propadali: npr. u 2015.g. Shell i Chevron odbili su potpisati sporazum vrijedan 10 milijardi dolara, navodi američki medij Forbes.

Neovisno o osjetnom napretku u unutarnjim reformama, Ukrajina ne može osjetnije povećati svoju unutarnju dobit ugljikovodika zbog izvanrednih okolnosti, korupcije i vladanja državnog monopola. Npr, tvrtka Ukrgazdobicha – 100%-tna tvrtka kćer Naftogaza, nadzire 75% svih unutarnjih nalazišta prirodnog plina. Vladavina te tvrtke i Naftogaza dovelo je do toga, da su se unosni privatni licencirani ugovori davali onima koji su bili povezani s višim razinama vlasti. Najbolji primjer je Nikolay Zlochevsky, koji je u vrijeme Janukovicha bio ukrajinski ministar prirodnih resursa. On je davao licence za proizvodnju (energenata) svojoj vlastitoj tvrtci, i neovisno o mnogim kriminalističkim istragama, uspio je izbjeći kazne prema svim točkama optužnice.

U siječnju ove godine ključni igrači na naftnom tržištu sastali su se u Londonu, na forumu o proizvodnji i pronalasku nafte u Ukrajini, kako bi razmotrili aukcijsku prodaju licenciranih prava na 30 kopnenih nalazišta ugljikovodika. Licence će biti izdane 6. ožujka i omogućit će investitorima sudjelovanje u sporazumima o podjeli proizvodnje s udjelom privatnog vlasništva u iznosu do 70%. Ali neovisno o tome, većina sudionika bila je skeptična zbog problema vezanih uz monopol Naftogaza, fiskalnog režima i reguliranja.

Danas su samo mali operateri s visokom tolerancijom prema rizicima, takvi poput tvrtke Ilije Ponomareva („Trident Acquisitions“) i međunarodne financijske institucije, poput Europske banke za obnovu i razvoj, spremni investirati u pronalazak i proizvodnju energenata u državi u kojoj se nastavlja sukob. Veliki zapadni igrači odnose se prema Ukrajini s nepovjerenjem. I u skorije vrijeme stanje će se teško promijeniti, navodi se u tekstu Forbesa, kojeg potpisuje Ariel Cohen.

U istom se tekstu također navodi kako je Ukrajina gubitkom Krima izgubila i svoja velika podmorska nalazišta plina, koja su sada ušla u sastav ruskog isključivog gospodarskog pojasa. Spominje se cifra i od 80% gubitaka ukrajinskih plinskih resursa nakon gubitka Krima. A bez Crnog mora Ukrajina se ne može nadati razvoju nacionalnog energetskog sektora, kao i onda, ako se u red ne dovede normativna i pravna baza. Ukrajini je istodobno, navodi dalje autor u američkom mediju Forbes, nužno razraditi učinkovitu strategiju, koja će joj omogućiti suprostavljanje ruskom napadu. Država razrušena ratom, u kojoj vladaju kriminalni državni monopolisti, ne može postati privlačno mjesto za privatne investicije.

Aliel Cohen – stariji znanstveni suradnik analitičkog centra Atlantic Council i utemeljitelj tvrtke International Market Analysis.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like