„Forbesov“ udar na Trumpa: Prije Trumpa Rusija bi pobjedila NATO za 60 sati, a sada još i brže

Prije objave Forbesovog komentara podsjetit ćemo na nešto raniju vijest, kako bi se on mogao lakše razumjeti.

Naime, 5. lipnja pojavila se informacija prema kojoj je američki predsjednik Donald Trump odlučio smanjiti broj američkih vojnika u Njemačkoj za više od četvrtine. Prema navodima The Wall Street Journala, tu je odluku već potpisao Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brian. Do rujna bi Njemačku trebalo napustiti 9,5 tisuća američkih vojnika čime će na tlu te zemlje ostati njih 25 tisuća. Trumpovu inicijativu komentirao je 7. lipnja i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, kazavši, kako će Berlin to morati primiti na znanje s obzirom da je stvar „vrlo složena“, i da su Njemačka i SAD „bliski partneri u transatlantskom savezu.

Sve je ovo uslijedilo vrlo brzo nakon nedavnog (1. lipnja) održanog telefonskog razgovora između američkog čelnika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina (o kojemu smo i mi na Geopolitika Newsu vrlo brzo izvijestili, vidi poveznicu ispod teksta). Tada su dvojica čelnika razgovarala o nafti, koronakrizi, ali i aktiviranju američko-ruskog dijaloga u sferi strateške stabilnosti i mjera za uspostavu povjerenja u vojnoj sferi, i dogovorili nastavak kontakata na različitim razinama.

A evo kako ove vijesti komentira američki Forbes.

On navodi kako američko zapovjedništvo za Europu (EUCOM) raspolaže s 34 500 vojnika, mornara, pilota i marinaca te da smanjenje broja postojanih vojnika za 9500 prijeti poništavanju nastojanja Pentagona posljednjih godina usmjerenom na učvršćenje obrambene sposobnosti protiv Rusije. Analitičari naglašavaju kako će vjerojatna intervencija Rusije biti usmjerena na istočno krilo NATO saveza, gdje je saveznička kopnena vojska i najslabija. Najugroženije su pribaltičke zemlje: Estonija, Latvija i Litva.

Forbes dalje navodi kako je Trumpova odluka o smanjenju broja američkih vojnika za više od četvrtinu povezana s njegovim, gore nevedenim telefonskim razgovorom s Putinom. Dalje se na istu temu navodi, kako analitičari procjenjuju da je Rusiji ranije trebalo 60 sati za pobjedu nad NATO savezom, a da će joj nakon ove odluke Bijele kuće za istu stvar trebati još manje vremena.





U američkom se mediju navodi  sve oko povlačenja „još ipak nije posve jasno“, kao i da „nije jasno koje će postrojbe EUCOM povući“. „Ali je zato vidljivo kako bilo kakvo smanjenje američkih oružanih snaga u Europi slabi obranu NATO saveza. Prema priopćenju The New York Timesa američko zapovjedništvo je potpuno zatečeno Trumpovim smanjenjem (vojnika)“, navodi se u Forbesovom članku.

Forbes podsjeća kako je Obamina administracija iz Europe povukla dvije tenkovske brigade nakon svađe s Kongresom o visini državnog duga u 2011.g., koja je dovela do usvajanja zakona  o proračunskoj kontroli. Broj kopnenih vojnika u Europi smanjio se s 40 tisuća 2011.g. na cca 25 tisuća u 2014. godini.

Nakon Obaminog samnjivanja broja američkih vojnika i postrojbi, u Europi je ostala samo jedna američka oklopna postrojba s 300 transportera (na kotačima) „Stryker“, kao i 173. desantna padobranska brigada.





U 2014. g. nakon ruske aneksije Krima Pentagon je želio ojačati svoju vojnu moć na europskom tlu. Obamina administracija osigurala je milijarde dolara za privremeni razmještaj vojnika pod egidom Europske inicijative za sprječavanje. Pentagon je u Europu vratio dvije brigade s 18 mobilnih raketnih lansera. Također je razmještena oklopna brigada na rotacijskoj osnovi s izmjenama svakih 9 mjeseci. Osnovna oklopna brigada sastoji se od 90-ak tenkova M-1, 130 borbenih vozila M-2, kao i 18 samovoznih haubica M-109.

U članku se navodi kako „Rusija u zoni dosega baltičkih država-članica NATO saveza ima 25 bataljuna s oko 760 tenkova“, dok „članice NATO-a sve zajedno imaju u toj regiji 15 bataljuna s oko 130 tenkova, od kojih se njih 90, američkih M-1, nalaze na privremenoj rotaciji“.

Slika 1: Russian and NATO battalions at the outset of a likely conflict, according to RAND figures. David Axe graphic

Forbes navodi, kako umjesto jačanja svojih snaga u Europi američka vojska pod zapovjedništvom Donalda Trumpa svoju nazočnost, prema svemu sudeći, namjerava smanjiti.

„Nakon toga istočne članice NATO saveza postat će još izloženije. Ako se američki kontinent u Europi smanji, Rusiji više neće trebati 60 sati, već puno manje da bi okupirala Blatičku regiju u slučaju vojnog sukoba“, navodi Forbes.

Trump nazvao Putina, a Obamina savjetnica Rice optužuje Rusiju za nerede u SAD-u!

Komentari

komentar

You may also like