Foreign Affairs: Trump neće biti posljednji američki populist

Ekonomist Daren Acemoglu, autor utjecajne knjige Zašto nacije propadaju? (u koautorostvu s Jamesom Robinsonom), argumentira u uglednom časopisu Foreign Affairs da uvjeti koji su “proizveli” Donalda Trumpa još uvijek postoje, zbog čega on neće biti “posljednji američki populist”.

Acemoglu, koji negativno gleda na Trumpov mandat, smatra da su “izvori trumpizma”, povezani s “ekonomskim i političkim strujanjima koji utječu na velik dio svijeta”.

Rastuća nejednakost između “visoko obrazovanih i ostalih” te sve veća ekonomska nejednakost općenito, utječu ponajviše na pojavu populističkih vođa, drži Acemoglu.

“Neovisno o podrijetlu, ekonomska nejednakost postala je izvor kulturne i političke nestabilnosti u SAD-u. Oni koji nisu imali korist od ekonomskog rasta postali su razočarani političkim sustavom. U područjima gdje su uvoz (proizvoda op.a.) iz Kine i automatizacija proizveli gubitak poslova, glasači su okrenuli leđa umjerenim političarima te su imali tendenciju glasati za one koji su ekstremniji”, navodi u članku pod nazivom “Trump neće biti posljednji američki populist”.

Kako bi se adresirao spomenuti problem potrebno je stvoriti “dobro plaćene i sigurne poslove” za građane bez fakultetske diplome, smatra profesor s MIT-a.

Komentari

komentar





You may also like