“Fortuni” ostalo dovršiti još 15 km plinovoda Sjeverni tok 2 u danskim vodama

Brod za polaganje plinovodnih cijevi Fortuna, u ruskom vlasništvu, dovršio je dvije trećine neizgrađene dionice linije B (jedna od dviju plinovodnih cijevi) Sjevernog toka 2 u danskim vodama. Operater projekta planira da će brod završiti radove u danskoj gospodarskoj zoni u svibnju, a u Njemačkoj u lipnju.

Nakon nastavka izgradnje Sjevernog toka 2 u danskim vodama, manji brod Fortuna položio je 34 kilometra od ukupno 49 km cijevi, što je vidljivo prema položaju broda na trasi plinovoda s koordinatama koje je objavio Danski pomorski ured.

Tijekom posljednja 24 sata, Fortuna je izgradila oko 900 metara plinovoda. Brod trenutačno gradi plinovod uz potporu pet opskrbnih brodova i uz brod za nadzor izgradnje.

Prema planu, do kraja svibnja Fortuna će završiti radove na danskoj dionici Sjevernog toka 2, a u lipnju će završiti izgradnju 13,9 kilometara linije B u njemačkim vodama.

U međuvremenu, veliki ruski brod cjevopolagač Akademik Chersky stigao je na početnu točku završetka linije A u danskom isključivom gospodarskom pojasu Baltičkoga mora. On treba položiti 68,5 kilometara u danskim i još 16,5 kilometara u njemačkim vodama. Njegove tehničke karakteristike, za razliku od Fortune koja dnevno polaže maksimum do 1100 metara plinovodnih cijevi (najviše ovisi o vremenskim uvjetima), omogućuju mu polaganje i do dvije tisuće metara cijevi dnevno, što je gotovo dvostruko više i brže.
 

 

 

Komentari

komentar

You may also like