Fotografija izazvala diplomatski skandal između Irana i Rusije

Jučer je rusko veleposlanstvo u Iranu objavilo fotografiju na svom Twitter profilu. Na fotografiji je novi britanski veleposlanik pri Teheranu, Simon Shercliff, koji je posjetio rusko veleposlanstvo te pozira s ruskim kolegom Levanom Džagarjanom na mjestu gdje je 1943. održana konferencija u Teheranu. O tome nisu prethodno obavijestili iranske dužnosnike, prenosi AA.

Fotografija izgleda ovako:

Konferencija u Teheranu bio je sastanak Staljina, Roosevelta i Churchilla dvije godina nakon anglo-sovjetske invazije na Iran. Iran je do tada zauzimao neutralnu poziciju u ratu. UK i SSSR su zauzeli Iran brzo jer su trebali osigurati trasu, tzv. Perzijski koridor, a dobro su im došla i iranska nalazišta nafte. Rezultat je velika inflacija i glad u Iranu, a sovjetske snage su se povukle tek 1946. iz Irana. Iako su danas odnosi Moskve i Teherana korektni, iranski narod na ovaj povijesni događaj gleda kao na mračni i tegobni dio povijesti.

Susret veleposlanika UK i Rusije i fotografija na kojoj su nasmješeni na istoj toj lokaciji izazvao je buru reakcija u Iranu. Iranski predstavnici traže ispriku i tvrde da je u pitanju “uvreda iranskom narodu”. Teheran je pozvao ruskog veleposlanika na obavještajni razgovor kako bi uložili žalbu na ponašanje koje je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif nazvao “krajnje neprikladnom”.

“Trebam li podsjetiti sve da kolovoz 2021. nije ni kolovoz 1941. ni prosinac 1943.”, napisao je Zarif na Twitteru. “Iranski narod je pokazao, uključujući tijekom razgovora o JCPOA, da njihova sudbina nikada ne može biti podložna odlukama stranih veleposlanstava ili stranih sila”, dodao je.





Predsjednik iranskog parlamenta Baqar Qalibaf također se obrušio na strane diplomate, nazvavši tu akciju “daleko od diplomatske etike”, zahtijevajući ispriku.

Sayed Mohammad Marandi, poznati iranski analitičar i komentator je kazao: “Nemam očekivanja od britanskih diplomata, ali nije mi jasno zašto je ovo trebalo ruskom veleposlaniku”, prenosi AA.

Rusko veleposlanstvo u Teheranu objavilo je danas ujutro priopćenje u kojem tvrde da fotografija “nema nikakav anti-iranski kontekst”. Tvrde da je namjera fotografije “odati priznanje zajedničkim naporima savezničkih država protiv nacizma tijekom Drugog svjetskog rata”. Nadodaju u priopćenju da je “Iran naš prijatelj i susjed i mi ćemo nastaviti jačati odnose utemeljene na međusobnom poštovanju.”





Ruski veleposlanik tvrdi da “žali” što je objavljivanje fotografije “izazvalo nerazumijevanje i ogorčenje” među narodom Irana.

Komentari

komentar

You may also like