Fox News optužio Obamu da se „sagnuo pred Rusima“

Voditelj američke televizije Fox News je izjavio, kako je za postizanje primirja u Siriji  SAD morao zamoliti pomoć Rusije i da je Washington „primoran sagnuti se“ kako bi dobio potporu na Bliskom istoku.

Na taj je način komentirao izjavu čelnika američkog Nacionalnog središta za političke analize (National Center for Policy Analysis – NCPA) Allena Westa, o tom, da je „vanjska politika Baraka Obame na Bliskom istoku – potpuni promašaj“.

„Sada možete svjedočiti, kako Rusija na Bliskom istoku predstavlja ozbiljnog igrača. Na Bliskom istoku ona nastupa kao posrednik, a SAD igra malo značajnu ulogu“, kazao je West u programu Fox News-a.

Prije dva dana Moskva i Washington su dogovorili uvjete za uspostavu primirja u Siriji. Dogovor je stupio na snagu 12. rujna, a suglasno njegovim odredbama primirje mora trajati tjedan dana, nakon čega će s radom započeti zajedničko američko-rusko središte, u okviru kojeg će Washington i Moskva koordinirati napade na ciljeve terorističkih organizacija u Siriji.

Primirje su pozdravile i najvažnije zemlja EU, kao i Turska i Iran. Na sirijskom terenu odmah su ga prihvatile sirijska vlada, sve vojne grupacije koje se bore na strani Damaska, poput libanonskog „Hezbollaha“ i iračkih šijtskih milicija, a naknadno i većina umjerenih oporbenih organizacija i postrojbi. Pojedine od njih još se nisu decidirano izjasnile, poput prosaudijskog „Ahrara ash- Shama“, kojeg, inače, ruska strana smatra terorističkom organizacijom, a američka to još uvjek odbija učiniti.

Upravo ne razdvajanje oporbenih od terorističkih postrojbi, kao i nesuglasje Moskve i Washingtona oko toga tko je u sirijskom sukobu terorist, a tko umjereni oporbanjak, i do sada je bilo kamen spoticanja postizanju bilo kakvog značajnijeg dogovora o političkom riješenju petogodišnjeg krvavog vojnog sukoba u toj zemlji. Ovo je prvi put da je postignut sporazum ovakvoga tipa i bit će zanimljivo pratiti kuda će on na kraju i dovesti – do stvarnog stvaranja uvjeta za politički dogovor oko sirijske budućnosti, ili, do nepovratnog puta u beskonačni sukob koji će prijetiti proširenjem na čitavu regiju, s neizvjesnim i opasnim reperkusijama po čitavi svijet.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like