Francuska: 240 000 ljudi na četvrtom tjednu protesta protiv Covid propusnica

Francuska, kolijevka liberalne demokracije, opet je u fokusu medija, europske i svjetske javnosti zbog konstantnih i sve većih prosvjeda protiv mjera pandemije. Već četvrti tjedna, točnije četvrtu subotu, Francuzi su se okupili na ulicama većih gradova jer smatraju da je odluka od covid propusnicama za barove, restorane, međugradske vlakove i trgovačke centre zapravo kršenje temeljnih ljudskih prava.

Ovog tjedna je i Ustavno vijeće dalo “zeleno svjetlo” za ovakvu odluku vlade. Tvrde da odluka proizlazi ipak iz pravednog balansa između osobnih prava i interesa javnog zdravstva. Predsjednik Macron je rekao da je odluka o necijepljenju sebična, a za ljude koji tvrde da je diktator je kazao kako su “skrenuli s uma.”

Prošle subote okupilo se nešto više od 200 tisuća ljudi, a ove 237 tisuća, prema procjeni ministarstva unutrašnjih poslova, a prenosi AFP. Dio prosvjednika se i cijepio, ali odluku o propusnicama smatraju nepotrebnom represijom. U Francuskoj je s dvije doze cijepljeno oko 55% stanovništva. Slični, ali manji protesti, jučer su se održali u Italiji i UK.

Zakon proširuje obvezu posjedovanja propusnice na druge tipove javnih mjesta i uvodi obvezno cijepljenje za zdravstvene radnike. Od ponedjeljka bit će potrebna potvrda o cijepljenju, negativan PCR test ili potvrda o preboljenju covida-19 da bi se moglo ući u kafiće, restorane, kazališta ili sajmove, putovalo zrakoplovom, vlakom ili autobusom. Vlasti ističu da broj pacijenata smještenih na intenzivnoj njezi zbog covida-19 kontinuirano raste, kao i broj umrlih,.

Komentari

komentar
You may also like