Francuska agencija: Rusi su izveli hakerske napade na više institucija

Francuska agencija za kibernetičku sigurnost (ANSSI), objavila je u ponedjeljak kako su ruski hakeri probili “nekoliko francuskih entiteta”, piše Politico.eu.

ANSSI je otkrio “kampanju upada”, koju su vodili hakeri povezani s ruskom vojnom obavještajnom službom GRU, s ciljem hakiranja francuske softverske firme Centreon. Cilj je bio ubaciti dva zloćudna softvera (malware) u mrežu klijenata Centreona, tvrdi ANSSI. Centreon pak poručuje da za sada nije identificirao probleme u periodu o kojemu govori ANSSI. Naime, francuska agencija je objavila kako su napadi trajali od kraja 2017. do 2020. te da su “većinom pogodili pružatelje informatičke tehnologije, pogotovo pružatelje web hostinga”.

Centreonovi klijenti su, primjerice, Airbus, Air France, ArcelorMittal i druge velike kompanije, ali i francusko ministarstvo pravosuđa. Za sada nije poznato koje su organizacije probili hakeri. Međutim, ANSSI je objavio kako su spomenuti upadi slični hakerskim napadima grupe poznate pod nazivom Sandworm, za koju se smatra da je dio GRU-a.

Podsjetimo, u prosincu su američke vlasti objavile kako su hakeri probili često korišteni softver SolarWinds, putem kojega su pristupili podacima određenih saveznih agencija. Tadašnji državni tajnik Mike Pompeo za taj je napad optužio Rusiju, dok je Donald Trump kazao kako misli da je vjerojatnije kako je Kina odgovorna za napad.

Komentari

komentar





You may also like