Francuska apokalipsa: dvoznamenkasti pad BDP-a i veliki deficit proračuna

Francuski medij Le Figaro piše o velikim ekonomskim problemima koji se nadvijaju nad Francuskom.

U tekstu se navodi kako je predsjednik Republike Emmanuel Macron u svojim izjavama već ranije upozoravao kako će povratak u život nakon ljetnih praznika biti težak zbog paralize svjetskoga gospodarstva u razdoblju pandemije koronavirusa, i da se nužno pripremati za val otkaza i bankrota. Međutim, prema mišljenju gotovo svih analitičara, ovo je i uljepšana slika stanja s obzirom kako oni za Francusku očekuju apokaliptičan scenarij.

Kako bi se predočio razmjer buduće krize, dovoljno je pogledati prognoze svih glavnih makroekonomskih pokazatelja: smanjenje BDP-a najmanje za 11%, proračunski deficit do kraja godine bit će veći od 250 milijardi eura, što je 5 puta više od očekivanja prije pojave krize, državni rashodi porast će najmanje za 460 milijardi eura.

Osim toga, do kraja godine može biti izgubljeno milijun radnih mjesta. Očekuje se kako bi tijekom idućih mjeseci nezaposlenost mogla previsiti 11% radnosposobnog stanovništva – što je do sada neviđeni pokazatelj. A između 700 000 do 900 000 mladih, koji će u rujnu početi tražito posao, to neće završiti s uspjehom, s obzirom kako su privatne tvrtke zaustavile nova zapošljavanja na neodređeno vrijeme.

Nakon stresne prve tri godine vladavine predsjednika Macrona čini se kako sve vodi prema socijalnom slomu, uvjeren je autor teksta u Le Figaro  Marc Landré, i pritom podsjeća na dugotrajnu krizu sa stotinama tisuća „žutih prsluka“. Ako ozbiljnost socijalne i gospodarske krize izvede na ulice značajni dio stanovnika, prije svega mladih, moguće je očekivati samo najgore.

Zato se u spomenutom tekstu naglašava važnost zadatka koji stoji pred novim francuskim premijerom Jeanom Castexom, kojega je 3. srpnja, umjesto Edouarda Philippea koji je podnio ostavku, imenovao Emmanuel Macron u finišu svoje vladavine: oporaviti Francusku i izbjeći daljnji raskol.





Francuski premijer Philippe podnio ostavku!

Komentari

komentar





You may also like