Francuska će od Europske komisije zatražiti prekid pregovora o TTIP-u

Pariz se u rujnu namjerava obratiti Europskoj komisiji sa zahtjevom o obustavi pregovora u vezi s Transatlantskim ugovorom o slobodnoj trgovini i ulaganju (TTIP), izjavio je danas državni tajnik za vanjsku trgovinu Matthias Fekl za radiopostaju RMC.

Fekl je rekao kako „u Francuskoj više nema političke potpore za te pregovore i kako već u rujnu, tijekom sastanka s ministrima za vanjsku trgovinu u Bratislavi, namjerava kolegama iznijeti ovaj stav. Sukladno mišljenju g. Fekla, otkazivanje pregovora izazvano je činjenicom da „SAD ne daje ništa ili daje mrvice… saveznici ne smiju pregovarati na ovaj način“.

Od srpnja 2013. EU pregovara s SAD-om u vezi s Transatlantskim ugovorom o slobodnoj trgovini i ulaganju (TTIP). Radi se o stvaranju velikog područja bescarinske trgovine s potrošačkim tržištem od oko 820 milijuna ljudi. Sadašnja američka administracija prethodno je izjavila kako će uložiti maksimalne napore kako bi se završili pregovori o TTIP-u do isteka svojeg mandata u studenom. Neki promatrači smatraju kako su upravo strahovi vezani s TTIP-om bili jedan od razloga referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Protivnici ugovora tvrde da on odražava interese isključivo multinacionalnih tvrtki koje se bore za smanjenje nadzora i slabljenje regulativnih mjera u Europi. Tijekom pripremanja ugovora za potpisivanje, u zemljama EU-a održano je na stotine prosvjeda protiv potpisivanja tog Ugovora.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like