Francuska će rasporediti 10.000 policajaca tijekom prosvjeda protiv reforme mirovinskog sustava

Francuski ministar unutarnjih poslova izjavio je da će više od 10.000 policajaca bit će raspoređeno tijekom demonstracija protiv reforme mirovinskog sustava u četvrtak, prenosi Anadolu.

Gerald Darmanin rekao je lokalnoj televiziji RTL da poštuje demokratsko pravo na prosvjed. “Ne znam hoće li demonstracije okupiti mnogo ljudi, ali radimo pripreme, a sutra će više od 10.000 policajaca, uključujući 3.500 u Parizu, biti u blizini kako bi jamčili sigurnost”, rekao je ministar. Dodao je da će prema obavještajnim podacima skupina od 1.000 ljudi u Parizu vjerojatno izazvati nasilje, uključujući “članove krajnje ljevice i ultražute”, misleći na nasilno krilo Žutih prsluka. “Naša je dužnost jamčiti da onima koji slobodno i demokratski dolaze prosvjedovati neće smetati akti nasilja”, rekao je Darmanin.

Projekt reforme mirovinskog sustava, koji uključuje povećanje dobi za umirovljenje sa 62 na 64 godine 2030., odmah je izazvao bijes radnika i sindikata kada je vlada prošle godine najavila pripreme. Nekoliko sindikata pozvalo je na prosvjede i štrajkove nakon što je premijerka Elisabeth Borne prošlog tjedna otkrila detalje. Osam glavnih radničkih sindikata objavilo je prošli tjedan izjavu kojom su potaknuli štrajk i prosvjede diljem zemlje u četvrtak.

Borne je kazala da će minimalna mirovina također porasti na 85% minimalne plaće, što znači oko 1.200 eura mjesečno. Navela je da će, počevši od 2027., biti potrebne najmanje 43 godine rada da bi se stekli uvjeti za punu mirovinu. Nacrt reforme trebao bi biti predstavljen Vijeću ministara 23. siječnja.

Francuski ministri tvrde da ne strahuju od mogućih prosvjeda protiv mirovinske reforme





 

Komentari

komentar





You may also like