Francuska diplomacija i dalje ljuta: odustaju od sastanka s UK, SAD-om, i Njemačkom

Sastanak između najviših diplomata Francuske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu Opće skupštine Ujedinjenih naroda propali su zbog diplomatskog sukoba uzrokovanog novim obrambenim paktom AUKUS u Indo-Pacifiku, piše dpa.

Francuska strana povukla se iz dogovorenog sastanka ministara vanjskih poslova planiranog za danas, potvrdio je jučer njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. On nije otkazan, već je samo odgođen, rekao je njemački ministar. Razlog je “nezadovoljstvo s francuske strane, što mogu razumjeti jer neke stvari prvo moraju biti ispravljene prije nego što sjednemo zajedno u ovom formatu”, rekao je Maas.

Dužnosnik američkog Državnog tajništva tvrdi kako očekuju da će državni tajnik Antony Blinken i njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian imati još jednu priliku za razmjenu mišljenja kasnije tijekom tjedna.

Novi indo-pacifički pakt AUKUS između SAD-a, Velike Britanije i Australija dogovoren prošlog tjedna izazvao je duboku diplomatsku krizu između Washingtona i Pariza. Čini se da je savez osmišljen kako bi se suprotstavio vojnoj prijetnji Kine u Indo-Pacifiku, ali je izbacio Francusku iz sporazuma vrijednog više milijardi dolara između Australije i Francuske. Francuski predsjednik Emmanuel Macron opozvao je francuske veleposlanike u Australiji i SAD -u kao odgovor. Naime, Pariz nije ništa znao o dogovorima između njihovih navodnih saveznika koji je trajao mjesecima.

Njemački ministar Heiko Maas je također oštro kritizirao savez: “Ta odluka i način na koji je do nje došlo su uznemirujući. Otrežnjujuće je ne samo za Francusku”, rekao je. Time je poručio da Njemačka staje na stranu EU saveznika.

Komentari

komentar
You may also like