Francuska donosi novi zakon o sigurnosti: represija ili briga za građane?

Francuski parlament, u kojem Macron ima značajnu većinu, usvojio je novi zakon o sigurnosti, piše France24. Zakon daje jače ovlasti policiji. Lokalni ogranci policije imaju veće ovlasti i autonomiju, a odlučeno je da se popuštaju ograničenja za nadzor dronovima.

No, ono što izaziva najviše kontroverzi jer odredba prema kojoj je kažnjivo do 5 godina zatvora dijeljenje fotografija policajaca sa “željom da im se naudi ili se pozove na nasilje prema njima”. No tko može sa sigurnošću odlučiti s kojom namjerom je dijeljenje fotografija? Kritičari se boje da ovo onemogućuje propitkivanje postupaka policije i vodi k većoj represiji. Francuski ogranak Amnesty International naziva novi zakon “opasnošću” koja potiče “potpuni nadzor građana”.

Prošlog mjeseca donesen je i zakon protiv radikalizma. Ograničuje nošenje vjerske odjeće, zatvara vjerske ustanove koje potiču “nasilje” i narušavaju vrijednosti francuske, ali i potiče kontrolu inozemnog financiranja ustanova i vjerskih organizacija. Iako nigdje ne piše eksplicitno na koje grupacije se zakon odnosi, bjelodano je jasno kako je zakon posljedica terorističkih napada islamskih ekstremista na tlu Francuske.

Macron je izjavio da proturadikalni zakon čuva sekularizam, jednu od temeljnih vrijednosti Francuske, stvorene u francuskoj revoluciji. Ono što je zaboravio izjaviti jest, da je vrijednost iste te revolucije i demokratski građanski bunt.

Takvo propitkivanje autoriteta bit će ograničeno novim zakonom o sigurnosti, boje se kritičari. Naime, prosvjedi su gotovo konstanta u Francuskoj i svojevrsni način na koji se “trenira” demokracija. Je li novi zakon zaokret prema represiji od strane, barem deklarativno, liberalnog predsjednika? Ili stvarno predstavlja brigu za građane i policijske službenike? Možda su rezultat brige za svoju fotelju?

Komentari

komentar





You may also like