parisz paris france francuska prosvjed protest

Francuska gori: Skoro tisuću požara samo u Parizu u sve nasilnijim protestima protiv mirovinske reforme

Napeti prosvjedi protiv hitne reforme francuskog mirovinskog sustava eskalirali su tijekom noći dok su prosvjednici bacali predmete na javne zgrade i palili požare na ulicama. “Bilo je mnogo prosvjeda, koji su ponekad trajali do ujutro, prerastajući u nasilje, posebno u Parizu”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin jutros za TV kanal CNews.

Prema ministrovim riječima, u Parizu su identificirana 903 požara “namještaja ili smeća”  na ulicama. Do ovoga je došlo jer na ulicama Pariza leži 9600 tona smeća jer su i smetlari u štrajku. Čak 457 osoba uhićeno je tijekom noći diljem Francuske. U prosvjedima je ozlijeđen oko 441 policajac. Teško je dobiti procjenu koliko je prosvjednika ozlijeđeno. Jedna je žena zadobila “ozbiljnu ozljedu palca” u Rouenu, izvijestio je lokalni dnevnik La Voix du Nord. Prosvjednici su gađali javne zgrade u nekoliko gradova diljem zemlje, posebice Nantesu, Rennesu i Bordeauxu – gdje su vrata gradske vijećnice zapaljena u golemom požaru, javlja francuski AFP. Snimka državne zgrade u plamenu je na dnu članka.

Prosvjedi sinoć diljem zemlje privukli su nešto više od milijun ljudi, prema Ministarstvu unutarnjih poslova ili 3.5 milijuna, ako je vjerovati sindikatima. Nemiri ne popuštaju. Nepopularna reforma, čiji je cilj podizanje dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine, bila je među predizbornim obećanjima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Macron ne odustaje od mjere koju  smatra “nužnom”.  Skoro je pala njegova vlada kroz glasovanje o nepovjerenju u parlamentu ranije ovog tjedna nakon što je prošlog tjedna izabrao da zaobiđe parlament i na silu provede zakon kroz ustavno pravilo koje se rijetko koristi. Njegova odluka da usvoji zakon bez glasovanja u parlamentu ostavlja predsjednika znatno politički oslabljenim i čini se da je pridonijela motivaciji mnogih prosvjednika da izađu na ulice.

Medij: Je li Macronova vlada osuđena na propast zbog mirovinske reforme?





Komentari

komentar





You may also like