Francuska i Italija stvaraju zajedničku tvrtku za proizvodnju vojnih brodova

foto: preuzeto s web stranice Fincantieri

Francuska tvrtka Naval Group i talijanska tvrtka Fincantieri, obje pod nadzorom središnjih vlada, objavile su vijest o osnivanju zajedničke tvrtke za proizvodnju vojnih brodova.

Sporazum o pokretanju združenog projekta „Poseidon“ potpisali su jučer izvršni direktori dviju tvrtki Hervé Guillou i Giuseppe Bono, koji su tom prigodom izjavili kako su s njima zajedno radile i vlade dviju zemalja.

Naval Group i Fincantieri imat će jednake udjele u novoj tvrtci (50/50).

Predstavnici Naval Group-a izjavili su kako će nova tvrtka omogućiti smanjenje rashoda povezanih s proizvodnjom vojnih brodova za 10-15%, pri čemu se pretpostavlja kako će zajednička tvrtka dobiti narudžbe za izgradnju vojnih brodova u vrjednosti od 5 milijardi eura tijekom idućih 10 godina.

Prema podacima francuske tvrtke od početka 2018. g., francuska vlada posjeduje 62,25% Naval Group-e. S druge strane, 71,6% tvrtke Fincantieri posjeduje tvrtka Fintecna koja je u 100%-tnom vlasništvu talijanske državne banke za razvoj Cassa depositi e prestiti S.p.A.
Ovdje je vrlo zanimljivo primjetiti kako bi Europska komisija, s obzirom da se radi o spajanju aktiva vodećih europskih tvrtki za proizvodnju vojnih brodova, mogla blokirati čitavi posao s ciljem zaštite konkurencije, a kako je to u veljači ove godine već učinila, blokiravši spajanje aktiva francuske tvrtke Alstom i njemačkog Siemensa u sferi izgradnje vlakova i željeznica. Međutim, s obzirom na ukupnu geopolitičku složenost i sve snažnije najave i planove o izgradnji zajedničke EU vojske s ciljem povećanja vojne samostalnosti EU u odnosu na SAD, u ovom se slučaju to sigurno neće dogoditi. Drugim riječima, ono što će se primjenjivati u sklopu zakona prema civilnim tvrtkama, neće se primjenjivati na one vojne.

Podsjećamo: 6. veljače ove godine ministri obrane Francuske i Njemačke potpisali su sporazum o otvaranju zajedničke tvornice pokraj Pariza za proizvodnju zrakoplovnih motora. Istom prigodom šefovi francuske tvrtke Safran i njemačke tvrtke MTU Aero Engines potpisali su memorandum o osnivanju zajedničke tvrtke za proizvodnju lovca nove (šeste) generacije (New generation fighter, NGF).

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like