Francuska i Njemačka kritiziraju EU zbog nedovoljne kontrole tehnoloških divova

Francuska, Njemačka i Nizozemska zajednički su objavile pismo u kojem kritiziraju novi zakon Europske unije o digitalnom oglašavanju (“Digital Markets Act”-DMA).

Ideja iza DMA jest ograničavanje marketinške moći divova kao što su Facebook, Amazone i Google, kao i zaštita privatnosti korisnika. No, iz Pariza, Berlina i Haga stiže jasna poruka da je novom zakonu “nedostaje ambicije”  da se zbilja pozabave sa zaštitom korisnika, piše Politico.

U pismu tvrde da DMA nedovoljno ograničava nekoliko praksi. Prva je praksa kupovanje i preuzimanje malih tvrtki i startup-ova kako bi istisnuli potencijalnu konkurenciju već u samom startu. Takvu praksu su nazvali “gatekeepingom” (čuvanje ulaza) digitalnog tržišta.

Osim toga, zatražili su od EU i mnogo strožu kontrolu ciljanog oglašavanja te potpunu zabranu ciljanog oglašavanja prema maloljetnicima.

Izrazili su zabrinutost zbog predviđanja da će kontrola poslovne prakse i oglašavanja biti “prevelik zalogaj” za pojedinačne institucije EU (u Irskoj i Luksemburgu). Stoga potiču veće ovlasti i veći angažman pojedinačnih država oko regulacije.

Prošlog mjeseca je EU Komisija, na zahtjev pojedinih država, pokrenula istragu oko kupnje tvrtke Kustomer od strane Facebook-a. Naime, zabrinutost postoji jer nije jasno što će Facebook s privatnim podacima o zdravlju korisnika koje posjeduje Kustomer, medicinska platforma.





Otvorena kritike odluke iz Bruxellesa od strane drugih većih država članica, nije uobičajena praksa.

Komentari

komentar





You may also like