Francuska i Njemačka učinile veliki korak prema vojnom savezništvu i osnivanju europske vojske

Nastojanja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za realizaciju onoga što je on ranije nazivao „prava europska vojska“, dobila su veliki impuls u utorak, 22. siječnja, kada su Francuska i Njemačka potpisale obnovljeni povijesni ugovor, koji potvrđuje njihove međusobne čvrste veze i obvezu pružanja potpore i zaštite jedne drugoj.   

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel potpisali su u njemačkom pograničnom gradu Aachenu novi ugovor, koji obnavlja posljeratni sporazum o pomirbi. Originalni Elizejski ugovor bio je potpisan 1963.g. od strane tadašnjeg njemačkog kancelara Konrada Adenauera i francuskog predsjednika Charlesa de Gauella.

Sadašnje vođe dviju najjačih i ključnih zemalja EU teže tome, da 16-ostranični Aachenski ugovor, usuglašen kao obnova spomenutog Elizejskog ugovora, da snažan poticaj europskom jedinstvu koje se susrelo s ugrozom Brexita, imigracija i krize u eurozoni.

„Mi to činimo zato što živimo u posebnim vremenima, i zato nam u takvim vremenima trebaju odlučni, jasni i dakelosežni odgovori“, izjavila je Angela Merkel, dodavši, kako je Aachen bio rodni grad Karla Velikog“ – „oca Europe“.

Emmanuel Macron je izjavio slijedeće: „U vrijeme kada Europi prijeti nacionalizam, koji raste iznutra… Njemačka i Francuska moraju preuzeti na sebe odgovornost i pokazati put prema naprijed.“U Aachenskom ugovoru u glavnom se radi o učvršćenju veza Berlina i Pariza u vanjskoj i obrambenoj politici.

„U četvrtom članku ugovora navodi se kako smo mi, Njemačka i Francuska, obvezni jedna drugu podupirati i pomagati, između ostalog i uz pomoć vojne sile, u slučaju napada na naš suverenitet“, izjavila je kancelarka Merkel uoči potpisivanja ugovora.

„Usvojili smo važne odluke u sferi vojne suradnje“, kazala je nešto kasnije njemačka kancelarka i dodala, da je također dužna reći „s obzirom na događaje posljednjih godina, kako mi moramo jednom vidjeti rezultat izgradnje stvarne europske vojske“. Precizirala je da nova vojna organizacija neće biti zamjena ili konkurencija NATO savezu.

Podsjećamo: čelnici dviju država vrlo usklađeno promiču ideju zajedničke europske vojske. Tako je kancelarka Merkel u svom govoru u Europarlamentu u studenom prošle godine također govorila o nužnosti  osnivanja „stvarne europske vojske kao dopune NATO-u“. Tada je kazala slijedeće riječi, koje su još danima ozvanjale u ušima ne samo europskih političara: „Kako bi ju se čulo u globaliziranom svijetu, Europa mora čvršće uzeti sudbinu u svoje ruke, jer vremena, kada smo se mogli bezuvjetno oslanjati na druge, već su prošla. Izgradnja stvarne europske vojske kao dopune NATO savezu pokazat će svijetu kako između europskih zemalja više nikada neće biti rata.“

Prije toga predsjednik Emmanuel Macron predložio je osnivanje „prave europske vojske“. On je u intervjuu radiu Europe 1 početkom studenog prošle godine izjavio slijedeće: „Mi moramo zaštititi sebe od Kine, Rusije, a čak i od SAD-a.“

Očito je kako se upravo potpisani novi njemačko-francuski ugovor u Aachenu  može smatrati svojevrsnim osnivanjem vojnog saveza između dviju država, o čemu svjedoče i navedene riječi iz njegovog 4. članka, o tome, da se dvije zemlje moraju međusobno pomagati, ako treba čak i vojnom silom u slučaju ugroze po njihov suverenitet. Ne treba zaboraviti kako je Francuska, nakon Brexita, jedina zemlja EU sa statusom svjetske vojne sile i jedina od njih koja posjeduje atomsko naoružanje i vlastitu nuklearnu vojnu tehnologiju. Dakle, radi se o oživotvorenju simbioze između relevantne francuske vojne snage i isto takve njemačke gospodarske moći, što u slučaju operacionalizacije njihovih predviđenih političko-vojnih projekata, osigurava itekako upečatljiv respekt.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like