Francuska i Njemačka udružuju se u izgradnji novog super tenka

Main Ground Combat System je sadašnje ime projekta novog tenka koji je namijenjen je zamijeniti francuske glavne borbene tenkove Leclerc i Leopard 2. Iako se oba tenka smatraju sposobnima i borbeno učinkovitima, već su pomalo zastarjeli, izvještava The National Interest.

Leclerc tenk je ušao u službu francuske vojske početkom 1990-ih, a Leopard 2, napredna i redizajnirana varijanta Leoparda 1, mnogo prije toga, u kasnim 1970-ima. I Francuskoj i Njemačkoj je potrebna nadogradnja i modernizacija po pitanju tenkova.

Jedan od prvih koraka na putu do MGCS-a bio je demonstratorska tehnologija, koji je izgradila europska obrambena tvrtka KMW+Nexter Defense Systems. Njihov demonstrator zvao se Europski glavni borbeni tenk, a debitirao je 2018. na vojnom sajmu u Parizu. Demonstrator, jednokratni dizajn, kombinirao je već postojeće njemačke i francuske tenkove, ali je spojio kupolu Leclerca s trupom njemačkog Leoparda.

Obrazloženje za francusko-njemački hibrid bilo je dvostruko. Kao prvo, pokazao je potencijal francusko-njemačke suradnje u obrani, koja je iz povijesnih razloga imala poteškoća. Druga prednost bila je istražiti mogućnosti korištenja gotovih dijelova i komponenti kako bi se vidjelo što je moguće i koje kombinacije su najbolje. Njihov dizajn je nedvojbeno bolji od Leoparda 2 ili Leclerc, te je oko 5500 kg lakši.

Glavni  borbeni sustav bit će vrlo moćan, posebice glavni top tenka. Jedan od uvjeta MGCS-a propisuje da krajnji proizvod mora imati snažniji glavni top od tenkova koje Francuska ili Njemačka trenutno imaju u upotrebi. Dok većina tenkova, uključujući gotovo svaki tenk u službi zemalja NATO saveza koristi varijaciju Rh-120 L/55 120 mm topa njemačke tvrtke Rheinmetall, MGCS će koristiti povećani glavni top od 130 mm, također dizajniran i proizveden od strane te njemačke tvrtke. Masivni top će težiti oko 300 kilograma više od prethodnog Rheinmetallovog 120 mm topa. Streljivo će biti naprednije u smislu potencijala prodiranja i dometa.

Također, tenk njemačko-francuskog dizajna će imati poboljšani paket zaštite oklopa, te veću mobilnost. Sve ove značajke trebale bi rezultirati jednim od najmoćnijih tenkova na svijetu.
Dovršetak projekta je predviđen za 2035., a punu operativnu sposobnost treba postići do 2040. Zainteresiranost su već iskazale Poljska, Italija, Španjolska i Nizozemska.

Komentari

komentar

You may also like