Francuska i Rusija razgovarale o NATO savezu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane te zemlje Sergej Šojgu danas su u Parizu razgovarali s francuskim kolegama – ministrom vanjskih poslova Jean-Yves Le Drianom i ministricom  obrane Florence Parley, o razvoju odnosa između Rusije i NATO saveza.

Radilo se o sastanku Rusko-francuskog vijeća za suradnju po sigurnosnim pitanjima u formatu “2 + 2”, prenose RIA Novosti.

„Poseban naglasak stavljen je na neširenje i kontrolu naoružanja, sprječavanje utrke u naoružanju u svemiru, razvoj odnosa Rusija-EU i Rusija-NATO u kontekstu potrebe modernizacije sigurnosne arhitekture u Europi, kao i na pitanja u svezi suzbijanja novih izazova i prijetnji”, navedeno je na službenoj web stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Međutim, u vrijeme dok su francuski i ruski političari razgovarali u Parizu, rusko Ministarstvo obrane izdalo je novo priopćenje kojim upozorava na rastuću „agresivnu vojnu aktivnost Sjedinjenih Država“ u crnomorskoj regiji, što  smatraju „prijetnjom regionalnoj sigurnosti i strateškoj stabilnosti“. Pri tom je priopćilo kako je danas zabilježeno šest letova izviđačkih zrakoplova NATO-a u zračnom prostoru iznad Crnog mora.

Istodobno, rusko MO sve ove aktivnosti NATO saveza i američke 6. flote u Crnom moru povezuje s namjerom za intenziviranje vojnih aktivnosti ukrajinske vojske na istoku zemlje u odnosu na snage samoproglašenih proruskih republika na teritoriju Donbasa.

Komentari

komentar
You may also like