Francuska i UK i dalje bez dogovora o ribolovu u La Mancheu

Između Londona i Pariza i dalje postoje velike razlike kad je riječ o ribolovu, ocijenio je danas francuski državni tajnik za europske poslove Clement Beaune nakon sastanka u Parizu s britanskim kolegom zaduženim za brexit, Davidom Frostom, piše AFP.

“Ovaj razgovor omogućio je nastavak dijaloga, ali još ima puno posla i razlike u stajalištima su velike”, rekao je Beaune. “Mi tražimo provedbu dogovora, to nisu novi zahtjevi kad je riječ o dogovorenom”, rekao je na konferenciji za novinare putem telefona. ”

Otvorene su i moguće sve opcije”, rekao je, odgovarajući na pitanje o francuskim prijetnjama sankcijama, koje su trebale biti uvedene u ponedjeljak u ponoć, ali je vlada od toga odustala. Beaune je ocijenio da je Frostov dolazak u Pariz “pozitivan znak”.

“Dok god dijalog bude moguć… dat ćemo mu priliku, bez naivnosti i uz europsko jedinstvo, uvijek u koordinaciji s našim partnerima, ali zahtijevajući rezultat koji ćemo procijeniti u sljedećim danima”, dodao je, jasno dajući do znanja da imaju i trebaju zaleđe cijele Europske unije.

U pitanju su dozvole za ribolov nakon brexita, a bune se i britanski i francuski ribari uz tvrdnje da više ne mogu loviti ribu tamo gdje su smjeli prije. Prošlog je tjedna francuska obalna straža zaplijenila britansku kočaricu.

“Imamo problem s britanskom metodologijom izdavanja dozvola, zbog određenog broja kriterija koji su naknadno dodani u odnosu na sklopljeni sporazum i koji su za nas velika poteškoća”, objasnio je francuski tajnik.





“Dvije strane iznijele su svoja stajališta i ono što ih zabrinjava”, rekao je glasnogovornik britanske vlade, dodajući da će se Frost sutra u Bruxellesu sastati s potpredsjednikom Europske komisije Marošem Šefčovičem, te da će se pregovori s Francuskom nastaviti početkom idućeg tjedna.

 

Komentari

komentar





You may also like