Francuska izglasala zakon za suzbijanje radikalnog islamizma

Francuska Narodna skupština u utorak je usvojila zakon čiji je glavni cilj borba protiv rasta islamizma za koji vlada kaže da prijeti nacionalnom jedinstvu.

Zakon nije izdvojio nijednu religiju, no spominje prakse poput prisilnog braka i testova djevičanstva.

Za usvajanje zakona u Narodnoj skupštini glasalo je 347 zastupnika, 151 je bio protiv, dok ih je 65 bilo suzdržano. Gornji dom francuskog parlamenta Senat također treba usvojiti zakon.

Uključuje stroge mjere protiv onih koji na internetu brane nasilje, snažniji nadzor vjerskih organizacija i restrikcije odgoja djece izvan tradicionalnih obrazovnih institucija.

Kako piše New York Times udruge koje primaju javna sredstva morat će potpisati ugovor kojim se obvezaju na poštivanje “principa slobode jednakosti, bratstva i poštivanje ljudskog digniteta”, dok će sve vjerske organizacije koje primaju sredstva iz drugih zemalja morati o tome voditi jasnu evidenciju.

Procjenjuje se da u Francuskoj živi oko 5 milijuna muslimana, a većina njih porijeklom je iz Alžira ili drugih bivših dijelova francuskog imperija.
Francuska je proteklih godina bila poprište krvavih napada militanata, a iduće godine ju očekuju predsjednički izbori na kojima će velika tema biti francuski identitet, unutarnja sigurnost i borba protiv vjerskog ekstremizma, piše agencija Reuters.

Zakon je stavljen pred parlament na 115. godišnjicu zakona kojim su u Francuskoj odvojena crkva i religija. Ljevica ga je prozvala napadom na islam, a krajnja desnica i dio konzervativaca preblagim.

Senator desno centrističkih Republikanaca Philippe Bas kazao je za Le Figaro: “Meta je islamizam koji želi nametnuti totalitarne zakone iznad zakona republike”. On kritizira vladajuće što islamizam nije imenovan u zakonu, iako je Macron ranije često govorio o “islamskom separatizmu”.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je to “snažna ofenziva“ sekularne države. “To je strog tekst, ali je potreban Republici“, kazao je za RTL radio uoči glasanja.

Rasprava oko te mjere intenzivirala se nakon što je tinejdžer islamist 16. listopada prošle godine obezglavio profesora Samuela Patyja, tvrdeći da ga je kaznio jer je na satu o slobodi govora razredu pokazivao karikature proroka Muhameda.

Krajnje desna čelnica Marine Le Pen optužila je Darmanina da se nije na vrijeme suprotstavio radikalnom islamu.
“Ograničavate slobodu svih kako bi pokušali ograničiti slobodu nekoliko islamista“, rekla je u prošlotjednoj parlamentarnoj raspravi, referirajući se na ograničenja obrazovanja kod kuće.

Komentari

komentar

You may also like