Francuska izrazila prosvjed Italiji i povlači veleposlanika zbog susreta Di Maia sa „žutim prslucima“

Novi veliki potres unutar Europske unije. Francuska je u četvrtak, 7. veljače, izrazila oštar prosvjed talijanskom zamjeniku premijera Luigiju Di Maiu zbog njegovog nedopustivog miješenja u francusku unutarnju politiku, nakon što se on susreo s predstavnicima prosvjedničkog pokreta „žuti prsluci“ (info: BBC)

„Ta nova provokacija neprihvatljiva je susjednim zemljama i partnerima u Europskoj uniji“, izjavilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Di Maio, vođa talijanskog „Pokreta pet zvijezda“, susreo se u okolici Pariza s dvojicom vođa protuvladinih prosvjeda u Francuskoj, a potom je na svojoj twitter stranici napisao, kako je „vjetar promjena prešao preko Alpi“. Također je objavio i svoju fotografiju s dvojicom vođa „žutih prsluka“ koji predvode listu te neformalne organizacije za predstojeće izbore za Europski parlament, u svibnju ove godine.





U svezi s tim događajem francuska vlada priopćila je o svojoj odluci da opozove svog veleposlanika iz Rima na konzultacije, izjavivši, kako se radi o „događaju bez presedana“.

„Nedavno miješanje je nedopustiva provokacija. Ona demonstrira odsustvo uvažavanja između demokratskih i slobodno izabranih vlada. S obzirom na tu situaciju bez presedana francuska vlada je donijela odluku o opozivu veleposlanika Francuske u Italiji radi konzultacija“.

Podsjećamo: odnosi između Francuske i Italije pogoršali su se nakon lipnja 2018.g., kada je u Italiji formirana koalicijska vlada u kojoj je ravnopravan partner političkoj stranci Liga postao  Pokret 5 zvijezda (ovaj zadnji bio je uvjerljivi relativni pobjednik na parlamentarnim izborima u ožujku iste godine). U siječnju ove godine Francuska je već jednom pozvala talijanskog veleposlanika u Parizu u svoje MVP, nakon što je Di Maio izjavio kako Pariz „nikada nije prestajao kolonizirati desetke afričkih država“.





Osim navedenog, dvije zemlje već od ranije imaju različite stavove o načinu razriješenja krize u Libiji, u kojoj one podupiru i različite strane koje se na terenu međusobno bore za vlast. I dok Rim podupire međunarodno (od UN-a) priznatu slabu vladu F. Sarraja u Tripoliju (jedna od najslabijih karika untarnjeg libijskog sukoba), dotle Pariz podupire maršala Kh. Haftara koji kontrolira čitav istok zemlje, uključno i ključne naftne terminale i izvozne luke na Sredozemnom moru, i najjača je vojna i politička snaga u toj zemlji u kojoj djeluje još i niz radikalnih islamističkih organizacija, od onih u gradu Misrata („Brigade Misrate“) pod patronatom arapskih zaljevskih monarhija, do klasične „Islamske države“ proizišle iz libijskog ogranka „Al Qaide“. Naravno, i u ovom se slučaju (u sukobu na relaciji Pariz-Rim) više-manje sve svodi na želju za što većim nadzorom libijske nafte.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like