Francuska, Japan, SAD i Australija započeli vojne vježbe iskrcavanja

Jučer su započele zajedničke vojne vježbe na japanskom teritoriju i trajat će do 16.5., piše DVIDS. Započeli su s zajedničkim vježbanjem osoblja Francuske, SAD-a i Japana u kampu Ainoura u morskoj bazi Sasebo.

Sutra započinju simulaciju kombinirane zračno-kopneno-morske ofenzive. Australska fregata HMAS Parramatta simulirati će paljbu, dok će zajednički marinci izvršiti iskrcavanje i “zauzimanje” otoka iz skupine Kirishima. Sudjelovat će i francuska Legija stranaca. Ovo je prva vježba francuske vojske na japanskom teritoriju.

Pomagat će im i francuski amfibijski jurišni brod Tonnerre i fregata iz klase La-Fayette. Tonnerre može nositi 35 laka ili 16 teških helikoptera, 70 oklopnih vozila i 450 vojnika, piše Stars and Stripes. Dio marinaca sletit će i iz zraka.

Ovakva vojna vježba značajna je upravo zbog zaoštrenog odnosa između Kine s jedne strane i NATO saveznika s druge (posebno Japana i Australije). Lokacija vojnih simulacije nije slučajno odabrana kao ni vrsta vježbe. Naime, SAD i Japan su spominjali zaštitu otoka Tajvana od Kine. Osim toga, Japan i Kina se spore čiji je otočje Senkaku.

 

 





Komentari

komentar

You may also like