Francuska kao veliki logor: zbog pandemije zatvaraju se granice

Francuska, jedna od koronavirusnom epidemijom Covid-19 najpogođenijih zemalja Europske unije, uvodi nove restrikcije svojim građanima s ciljem stabiliziranja trenutačnog lošeg epidemiološkog stanja.

Vlada je, naime, odlučila zatvoriti schengenske granice svoje zemlje.

Premijer Jean Castex dao je izjavu nakon sastanka Vijeća sigurnosti održanog u petak, 29. siječnja. Podsjetio je kako u zemlji svakodnevno ima 23.000 novih slučajeva zaraze Covidom-19, a da je posljednjega dana umrlo 356 osoba. Kazao je i kako Francuska u potpunosti zatvara svoje schengenske granice, osim za posebne slučajeve. Prema njegovim riječima, samo u ovom slučaju “još uvijek postoji šansa za izbjegavanje potpune karantene”.

Zabrane će stupiti na snagu 31. siječnja. Od danas je ulazak iz šengenskih zemalja u Francusku dozvoljen samo osobama s negativnim PCR testom na Covid-19 i s obveznom karantenom po dolasku.

Putovanja između kontinentalne Francuske i prekomorskih teritorija izjednačavaju se s putovanjima u inozemstvo i za njih je uveden zahtjev za  PCR test.

Uz to, od 31. siječnja u Francuskoj će biti zatvoreni svi trgovački centri površine veće od 20 tisuća m2. Policijski sat je od 16. siječnja produljen i na snazi ​​je od 18:00 sati, za razliku od dotadašnjih 20:00 sati i provodi se u čitavoj zemlji još od 15. prosinca prošle godine. Međutim epidemiološka slika nije se poboljšala.  Muzeji, kazališta, kina, restorani i ugostiteljski objekti i dalje su zatvoreni u čitavoj zemlji.





 

 

Komentari

komentar





You may also like