Francuska kaže da Putinov prijedlog za novo plinsko čvorište u Turskoj nema smisla

Francusko predsjedništvo odbacilo je prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina o izgradnji novog plinskog čvorišta u Turskoj za opskrbu Europe, rekavši da to “nema smisla”, izvijestila je agencija  AFP.

“Nema smisla stvarati nove infrastrukture koje bi omogućile uvoz više ruskog plina”, reklo je predsjedništvo. Putin je tu ponudu iznio turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na sastanku licem u lice u Kazahstanu jutros. “Turska se danas pokazala kao najpouzdanija ruta za isporuke, čak i u Europu”, rekao je tada ruski čelnik. “Mogli bismo razmotriti mogućnost stvaranja plinskog čvorišta u Turskoj za opskrbu drugim zemljama.” Isporuke Europi, koja uvelike ovisi o ruskom plinu, prekinute su napetim odnosima. Zapad optužuje Putina da pokušava ucijeniti Europu ukidanjem slanja plina i stvaranjem curenja na ključnim cjevovodima, što Moskva poriče.

Europa se, za sada uglavnom neuspješno, pokušava odviknuti od ruskog plina, čija je nestašica uzrokovala skok cijena energije na kontinentu. Francusko predsjedništvo ukazalo je na pad uvoza ruskog plina u Europu s gotovo 40 posto prije nekoliko mjeseci na 7.5 posto danas. “Vjerojatno će još pasti”, dodaju iz Pariza.  “Rusija i Turska mogu zajedno odlučiti izvoziti više plina, ali to ne može biti u Europsku uniju, koja ima obveze prema suverenitetu, smanjenju svoje ovisnosti o Rusiji i također prema klimatskoj tranziciji”, navode iz Elizejske palače.

Putin i Erdogan su najavili novo plinsko čvorište i dodatne plinovode u Turskoj: Što to donosi?

Komentari

komentar





You may also like