Francuska ljuta zbog odluke Australije i težit će stvaranju EU vojne autonomije

Francuska je izrazila žaljenje zbog odluke australske vlade da prekine suradnju s francuskom stranom u izgradnji podmornica i počne raditi sa Sjedinjenim Državama na programu podmornica na nuklearni pogon.

Naime, jučer su čelnici Australije, SAD-a i Velike Britanije izvijestili o stvaranju novog trojnog pakta AUUKUS u Indo-tihooceanskoj regiji, u sklopu kojeg će SAD i Velika Britanija Australiji omogućiti tehnologije za izgradnju podmornica na nuklearni pogon (razlika između nuklearnog pogona podmornica i njihovog naoružanja nuklearnim oružjem, op.GN), o čemu smo već jutros izvijestili.

O francuskom žaljenju izvješćeno je u zajedničkom priopćenju koje su 16. rujna objavili tamošnji ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i ministrica obrane Florence Parly.

“Ova je odluka u suprotnosti sa slovom i duhom francusko-australske suradnje koja se temeljila na političkom povjerenju i razvoju industrijske i tehnološke baze na visokoj razini za potrebe obrane Australije”, izjavili su navedeni francuski dužnosnici.

Prema njihovim riječima, “uklanjanje europskog saveznika poput Francuske iz partnerstva s Australijom koje stvara strukturu u vrijeme kada se svijet suočava s dosad neviđenim izazovima u Indo-Pacifiku ukazuje na nedostatak dosljednosti zbog kojega francuska strana može samo žaliti”.

Francuska “potvrđuje svoju namjeru da aktivno djeluje u indo-pacifičkoj regiji u interesu očuvanja slobode suvereniteta svih”. Kao jedina europska država koju na ovom području svijeta predstavlja njezina 2 milijuna građana i više od 7.000 vojnika, stoji u priopćenju, ostaje pouzdan partner i nastavit će, kao i uvijek, ispunjavati svoje obveze – navodi se u priopćenju.





Foto: francuski pogled na Indo-pacifik

Pariz ističe kako najavljene odluke Australije i Sjedinjenih Država “ukazuju na potrebu da se posebna pozornost posveti pitanju strateške autonomije Europe”. “Ne postoji drugi pouzdaniji način zaštite naših interesa i naših vrijednosti u svijetu, uključujući Indo-tihooceansku regiju”, kazali su čelnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane Republike Francuske.





Podsjećamo: 2016. godine, tadašnji australski premijer Malcolm Turnbull objavio je kako je francuska brodograđevna korporacija DCNS pobijedila na natječaju za novu podmorničku flotu Australije i da će izgraditi 12 novih podmornica. Na natječaju su sudjelovali i Njemačka i Japan. Izgradnja novih podmornica procijenjena je na 40 milijardi dolara. To je bio najveći obrambeni nalog u australskoj povijesti.

Međutim, silom (ne)priika, očito je kako se Canberra odrekla ne samo velike australske gospodarske suradnje s Kinom, već i vojno-tehničke suradnje s Francuskom po pitanju izgradnje podmorničke flote.  A što se ovog posljednjeg tiče, tako se ne postupa prema saveznicima.

Stvoren pakt AUUKUS: vojni savez Australije, V. Britanije i SAD-a protiv Kine

Komentari

komentar

You may also like