Francuska na Tursku kreće novim sankcijama uz pomoć EU?

Francusko-turski odnosi naglo se zaoštravaju uslijed pogoršanja stanja u Libiji i aktivnog vojnog učešća turske vojske na strani tamošnje vlade nacionalnog jedinstva premijera Fayeza Al-Sarraja. Ti narušeni odnosi dodatno štete ionako ne previše skladnim odnosima unutar NATO saveza čije su one članice, a sve se više odrazuju i na odnose između Turske i EU u kojoj Pariz ima jednu od vodećih uloga. U tom smislu treba sagledavati i slijedeću vijest:

Jean-Yves Le Drian, francuski ministar vanjskih poslova, izjavio je jučer kako će se 13. srpnja sastati ministri diplomacija EU s ciljem razgovora o Turskoj, kada će se razmatrati i mogućnost uvođenja  novih sankcija protiv Ankare (info: France-Presse). Podsjetio je kako je EU već uvela sankcije protiv Turske zbog njezinih poslova vezanih uz eksploataciju nafte u isključivoj gospodarskoj zoni Cipra, i dodao, kako „mogu biti razmotrene i druge sankcije“.

Podsjećamo: vrhunac vrlo oštre političke i diplomatske retorike između Pariza i Ankare zbio se 29. lipnja vezano uz Libiju. Tada je francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio Tursku za „masovni izvoz džihadista“ u tu sjevernoafričku zemlju, a miješanje Ankare u unutarnje stvari Libije nazvao je „kriminalnim“.

Turska u NATO-u opovrgla francuske optužbe o „pomorskom incidentu“

 





Komentari

komentar

You may also like