Francuska: NATO ne smije „zabijati glavu u pijesak“ pred ponašanjem Turske

U srijedu, 17. lipnja, Reuters je prenio riječi neimenovane osobe iz francuskog Ministarstva obrane, u kojima se navodi kako NATO ne smije „zabijati glavu u pijesak“ vezano uz nedavni postupak Turske prema svojim saveznicima. Izvor je pritom optužio turske pomorske snage za nedavno praćenje francuskog vojnog broda koji je obavljao misiju NATO saveza.

„Mi smo imali složene trenutke u (NATO) savezu, ali ne možemo biti nojevi i ne možemo se pretvarati kako NATO nema problema s Turskom. Moramo to uvidjeti, kazati i riješiti (taj problem)“, izjavio je neimenovani službenik francuskog MO uoči summita ministara obrane NATO saveza.

Još ranije ovoga tjedna visoki službenik toga Ministarstva kazao je kako je Pariz nezadovoljan „još agresivnijom i tvrdoglavijom pozicijom Turske“. Izjavio je kako je 7 turskih brodova bilo raspoređeno duž libijske obale, kada su željeli isporučiti oružje toj zemlji, kršeći uspostavljeni embargo od strane UN-a. „Francuska neće stajati sa strane, jer se Turci nastavljaju neprimjereno ponašati i iskorištavati NATO“, izjavio je francuski službenik. Prethodno je francusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo kako je miješanje Turske u unutarnje stvari Libije već dovelo do osjetnog pogoršanja situacije u toj sjevernoafričkoj zemlji, i da Turska, kao saveznica u NATO-u, ne smije provoditi takve aktivnosti, pomažući terorističkim organizacijama u Tripoliju.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova jučer je reagiralo na spomenutu izjavu francuskog MVP-a, navodeći, kako Francuska stoji neposredno uz zapovjednika Libijske nacionalne vojske – LNA generala Khalifu Haftara, kojega Ankara smatra „ratnim zločincem“.

Podsjećamo: posljednjih su tjedana evidentirani brojni letovi turskih transportnih vojnih zrakoplova C-130 Hercules u Libiju i obratno. Nije teško pretpostaviti što se njima prevozilo s obzirom na to da Ankara vojno aktivno podupire snage vlade Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju, koje su posljednjih tjedana, nakon dugo vremena, ostvarile značajne vojne pobjede nad Haftarovom LNA na sjevero-zapadu Libije. Kao glavnu točku za dostavu turske vojne pomoći Ankara koristi zračnu luku u gradu Misurati, 190 kilometara istočno od Tripolija. U nju su prije toga slijetali i katarski transportni zrakoplovu C-17 Globemaster III, pod turskim vojnim obilježjima. Ništa neobično, ukoliko se zna kako Turska i Katar zajednički podupiru međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, koju, međutim, monogi na Zapadu optužuju za otvorenu suradnju s radikalnim islamističkim organizacijama. U zoni Misurate Turska je razmjestila raketne sustave  MIM-23 Hawk američke proizvodnje, kako bi se dostavljena pomoć štitila od napada Haftarovog zrakoplovstva.

Prije ili kasnije po ovoj problematici moralo je doći do otvorene reakcije Francuske (a preko nje, posredno, i drugih ključnih država EU s obzirom kako je zajedničku vanjsku politiku EU danas gotovo nemoguće usuglasiti po bilo kojem pitanju). Pariz tradicionalno ima velike interese u Libiji (poglavito energetske prirode) i dublje u sahelskoj Africi, a, osim toga, Europskoj uniji je nadzor nad Libijom vrlo važan i s obzirom na nekontrolirani dolazak migrantske populacije na europsko kopno upravo preko te zemlje. A kada je to tako, bilo je samo pitanje vremena kada će se sudariti nacionalni interesi Turske i Francuske (EU) na tim prostorima. Jer nije nikakva tajna kako Turska namjerava snažno jačati svoju vojnu nazočnost na Istočnom Sredozemlju (to već aktivno i čini), pričemu joj je Libija, vrlo vjerojatno, nova (druga) arapska zemlja u kojoj će Ankara uspjeti uspostaviti svoje vojne baze, i što bi za nju bio veliki strateški uspjeh. Za sada u arapskom svijetu Turska svoju vojnu bazu ima samo u Kataru, velikom „trnu u oku“ Saudijskoj Arabiji i UAE.
Komentari

komentar

You may also like