Francuska od 1. siječnja predsjeda Europskom unijom

Od 1. siječnja 2022. Francuska na šest mjeseci preuzima dužnost predsjedanja Vijećem Europske unije, zamijenivši Sloveniju. Zadaće koje pred sebe stavlja uključuju organiziranje rada Vijeća EU, utvrđivanje dnevnog reda i rasporeda. Francuski ministri će predsjedati sastancima relevantnih ministara EU, promicati kompromise, donošenje odluka, odobravanje zakonodavnih inicijativa kako unutar Vijeća tako i u suradnji s drugim institucijama EU – Europskom komisijom i Europskim parlamentom.

Kako je izvjesni europski diplomat izjavio novinarima u Bruxellesu, Francuska planira organizirati čak oko dvije tisuće sastanaka na različitim razinama u idućih šest mjeseci, od kojih će 400 biti održano na francuskom teritoriju, prenosi Eadaily.

Summit EU-Afrika koji će se održati u Bruxellesu od 17. do 18. veljače bit će važan vanjskopolitički događaj tijekom francuskog predsjedanja. Slijedom njegovih rezultata, Europska unija namjerava objaviti novi veliki investicijski paket za afričke zemlje.

Na summitu EU krajem ožujka, europski čelnici planiraju podržati tzv. Strateški kompas, prvu paneuropsku obrambenu i sigurnosnu strategiju.

Njegova priprema traje već nekoliko godina na stručnoj i ministarskoj razini. Ažurirana verzija “Strateškog kompasa” bit će predstavljena na neformalnim sastancima ministara vanjskih poslova i ministara obrane EU u francuskom Brestu, od 12. do 14. siječnja.

Tijekom svog predsjedanja Francuska se nada postizanju napretka u pitanjima kao što su uvođenje minimalnih plaća u EU, regulacija djelovanja multinacionalnih digitalnih divova i uspostava poreza na ugljikovodike.





Od 1. srpnja 2022. godine predsjedanje Vijećem EU preuzima Češka.

 

Komentari

komentar





You may also like