Francuska: otkaz za tri tisuće zdravstvenih djelatnika jer se nisu cijepili

Tisuće zdravstvenih radnika diljem Francuske suspendirano je bez otpremnine jer se nisu cijepili protiv Covid-19 prije roka ovog tjedna, izjavio je jučer ministar zdravstva Olivier Veran, prenosi AFP.

Francuska nacionalna javna zdravstvena agencija procijenila je prošlog tjedna da se oko 12 posto bolničkog osoblja i oko šest posto liječnika u privatnim ordinacijama tek trebaju cijepiti, a njima još nije stigao rok za cijepljenje.

“Uručeno je oko 3000 otkaza zaposlenicima u državnim domovima zdravlja i klinikama jer se nisu cijepili”, rekao je Veran za radio RTL.

Dodao je kako je “nekoliko desetaka” njih samo podnijelo ostavke jer se nisu htjeli cijepiti. Ipak, ministar tvrdi da je to malen udio od ukupno 2.7 milijuna zdravstvenih radnika u državnim i privatnim medicinskim ustanovama. Veran tvrdi da je zbog toga i dalje “osigurana kontinuirana i kvalitetna zdravstvena skrb”.

“Veliki broj ovih suspenzija je samo privremen” i uglavnom se odnosi na pomoćno osoblje, a “vrlo je malo medicinskih sestara liječnika” među onima kojima je rečeno da ne dolaze na posao, rekao je.

Ipak, na temelju podataka pojedinih bolnica, stvarni broj suspendiranih zaposlenika mogao bi biti veći. Samo pariški bolnički sustav priopćio je da je samo u četvrtak 340 radnika suspendirano.





“Pandemija nije gotova”, rekao je predsjednik Emmanuel Macron kojije postavio je u srpnju uvjet osoblju u bolnicama, radnicima u domovima za starije i vatrogascima da do 15. rujna prime barem jednu dozu ili će se suočiti s neplaćenom suspenzijom. Francuska je također uvela “zdravstvenu propusnicu” za ulazak u kafiće, restorane i na mnoga druga javna mjesta, što je izazvalo tjedne proteste desetaka tisuća ljudi koji tvrde da su diskriminirani. 

Komentari

komentar





You may also like