Francuska paralizirana masovnim štrajkom! Sve je stalo: vlakovi, rafinerije, škole, …

Francuska vlada strahuje od razmjera prosvjeda. Ministar prometa Clement Bon i ministar rada Olivier Dusseau pozvali su da se ne blokira zemlja i da se ne “kažnjavaju Francuzi”. Problem je, naravno, u tome, što su ti štrajkaši, masovno izišli na ulice – upravo Francuzi

Zaposlenici u gotovo svim sektorima francuskog gospodarstva u utorak su počeli „beskonačne“ štrajkove protiv omražene mirovinske reforme vlade predsjednika Emmanuela Macrona, koja podrazumijeva podizanje dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine, a u zemlji će se održati više od 270 prosvjeda – javljaju brojni svjetski mediji.

Većina vlakova je stala, škole su zatvorene, naftne rafinerije ne rade, a proizvodnja električne energije je smanjena.

Radnici na tri od četiri francuska LNG terminala prekinuli su rad na sedam dana u znak prosvjeda protiv mirovinske reforme, navodi TV BFM pozivajući se na udrugu zaposlenika energetske tvrtke Elengy pri sindikatu CGT. Radi se o terminalima u Fos-sur-Mer na jugoistoku zemlje, kao i onom u Saint-Nazaire na njenom zapadu.

Vodeći francuski sindikati, uključujući Opću konfederaciju rada (CGT) i Francusku demokratsku konfederaciju radnika (CFDT), pozivaju na što veću akciju kako bi se “francusko gospodarstvo bacilo na koljena” ako vlada ne povuče projekt mirovinske reforme.

Francuska vlada strahuje od razmjera prosvjeda. Ministar prometa Clement Bon i ministar rada Olivier Dusseau pozvali su da se ne blokira zemlja i da se ne “kažnjavaju Francuzi”.

Problem je, naravno, u tome, što su ti štrajkaši, masovno izišli na ulice – upravo Francuzi.





Komentari

komentar

You may also like