Francuska, Poljska i Švedska ne preporučuju cjepivo AstraZenece starijim osobama

“Trenutno dostupni podaci za ljude s 65 i više godina, ograničeni su malenim uzorkom, te ne dozvoljavalju zaključak o sigurnosti i efikasnosti cjepiva (AstraZenece) za tu populacija”, objavilo je priopćenjem francusko zdravstveno tijelo HAS, prenosi politico.eu.

Cjepivo AstraZenece tako se preporučuje u Francuskoj samo mlađima od 65 godina. Čelnik HAS-a je kazao da će se preporuka o cijepljenju razmotriti kada dobiju nove podatke, što očekuje u narednim tjednima.

Prethodno su sličnu preporuku donijele Njemačka i Italija , dok je europski zdravstveni regulator ocijenio da je cjepivo sigurno za starije. Njemačka ne preporuča cijepljenje AstraZenecom starijima od 65, a Italija starijima od 55.

“Sinoć je zdravstveno vijeće podnijelo preporuke po pitanju cjepiva AstraZenece, na temelju kojih smo odlučili da će biti korišteno u Poljskoj za ljude između 18 i 60 godina”, rekao je u utorak Michal Dworczyk, savjetnik premijera Mateusza Morawieckog, koji je zadužen za program cijepljenja, prenosi Al Jazeera.

Švedska javnozdravstvena agencija objavila je kako, za sada, nema dovoljno dokaza o efikasnosti cjepiva kod starijih od 65.
“Još ne postoje podaci o tome koliko je cjepivo efikasno u zaštiti protiv najtežih oblika bolesti covid-19 kod starijih dobnih skupina”, stoji u priopćenju švedske agencije, prenosi Express.co.uk

Europska unija (do 400 milijuna doza) i Hrvatska naručile su najviše doza cjepiva upravo od AstraZenece.

Hrvatska je ukupno naručila 5, 6 milijuna doza cjepiva – 2, 7 milijuna od AstraZenece, milijun od Pfizera, milijun od Moderne, 900 tisuća od Johnson&Johnsona i 300 tisuća doza od CureVaca.

 

Komentari

komentar
You may also like