Francuska poslala moćnu fregatu blizu Cipra uslijed napetosti s Turskom

Francuska i Turska našle su se na suprotnim stranama u regionalnom sporu oko prava na istraživanje i vađenje plina u istočnom Sredozemnom moru. Krajem 2019. Turska i Libija potpisale su sporni sporazum o pomorskim granicama kojim polažu prava na velike dijelove istočnog Mediterana, što je razbjesnilo Grčku i Cipar. Atena i Kairo odgovorili su vlastitim sporazumom o razgraničenju mora.

Francuska mornarica je sada poslala svoju fregatu “Auvergne” blizu Cipara, šaljući poruku Ankari da Pariz ostaje privržen svojim ciparskim i grčkim partnerima u sporu o ekskluzivnom pomorskom gospodarskom području (EEZ), prenosi Sputnik.

“Ovakvo raspoređivanje naglašava koliko Francuska smatra važnim ovaj dio Sredozemnog mora”, rekao je Paul Merveilleux de Vignaux, kapetan broda za RFI.

Auvergne težak 6000 tona ima 145 časnika i pomoraca, a opremljen je nizom naprednih senzora, dva sonara, napredni radar i sustave naoružanja: 76-mm mornarički top, desetke projektila za protuzračnu obranu, krstareće rakete, protubrodske rakete i torpeda. Fregata također nosi usamljeni višenamjenski helikopter NH90.

Kapetan je rekao da će Auvergne biti stacioniran u regiji od sada do siječnja i da će prikupljati obavještajne podatke kako bi “pokazao koliko je poštovanje međunarodnog prava, a posebno sloboda plovidbe važni” za Pariz, naglašavajući istovremeno “spremnost zemlje da doprinese stabilizaciji ovog strateškog područja”.

Do slanje fregate dolazi nakon novih napetosti između Nikozije (glavni grad ciparskog dijela otoka Cipra) i Ankare usred turskih upozorenja u kojima se zahtijeva da Grčka i Cipar ne pokušavaju poslati istraživačke brodove na “turski kontinentalni pojas”, dok Grci i Ciprani osuđuju “ilegalne” turske aktivnosti u istočnom Mediteranu. Atena i Nikozija imaju različito viđenje razgraničenja tog “kontinentalnog pojasa” od Ankare i tvrde da imaju pravo na plin ispod morskog dna.





Francuska i Cipar održavaju obrambene veze, a francuski energetski div Total udružio se s talijanskom tvrtkom Eni kako bi sljedeće godine izvršili bušenje u moru u vodama južne obale otoka. Pariz je redovito raspoređivao svoje ratne brodove, uključujući nosač zrakoplova Charles de Gaulle u regiju, a Nikozija dopušta francuskom ratnom zrakoplovstvu i mornarici korištenje svoje zračne baze i lučkih objekata. Turska, s druge strane, ne priznaje državnost Cipra, a osim polaganja prava na epikontinentalni pojas, kaže da dio morskog područja pripada takozvanoj “Turskoj Republici Sjeverni Cipar”, osnovanoj 1983., devet godina nakon turske invazije 1974. godine.

Francuska, Europska unija SAD podržavaju Grčku i Cipar u ovom sporu uz prijetnje Turskoj sankcijama zbog njezinih navodnih neovlaštenih aktivnosti bušenja i vojnih aktivnosti. Francuska vlada posebno čvrsto podržava Atenu i Nikoziju, naglašavajući potrebu za “obranom suvereniteta zemalja EU”, diplomatski i vojno. Ankara je poručila Parizu da gleda svoja posla i optužila Francusku da se ponaša kao “nasilnik”.

Komentari

komentar





You may also like