Francuska poslala ratne brodove u Južnokinesko more

Francuska je poslala dva broda iz mediteranske luke Toulon u Južnokinesko more, u sklopu “Misije Ivana Orleanska 2021”, piše Naval News.

Riječ je o fregati Tonnerre klase Mistral-class LHD te o fregati Surcouf iz klase La Fayette.

Francuska će formacija proći kroz, između ostalih, Južnokinesko more, a posljednje je odredište Japan. Francuski će brodovi pristati u Egiptu (dvaput), Džibutiju, Indiji, Indoneziji, Vijetnamu, Japanu (dvaput), Singapuru, Maleziji i Šri Lanci. Brodovi bi se trebali vratiti u Toulon 14. srpnja.

“Misija Ivana Orleanska 2021” ima za ciljeve omogućavanje kadetima operacijskog treninga na moru, postizanje interoperabilnosti i regionalne suradnje, jačanje operativnih kapaciteta i sl., piše Naval News.

“Ovo raspoređivanje grupe Ivana Orleanska, ova volja da dođemo u tu zonu pojačava partnerstvo koje imamo s našim ključnim partnerima u zoni, odnosno s Japanom, Australjom, Indijom i Sjedinjenim Državama. Tijekom našeg prisustva u zoni, u tri mjeseca, radit ćemo kako bi ojačali ta partnerstva”, kazao je zapovjednik Tonnerea, kapetan Arnaud Tranchant.

Spomenute četiri države članice su formata QUAD , koji je pokrenuo Washington kako bi suzbio rastući kineski utjecaj u regiji. Činjenica da će francuski brodovi prolaziti upravo kroz Južnokinesko more, u kojem Kina ima teritorijalne sporove s više država, zasigurno je poruka Pekingu da Francuska stoji iza zapadnih saveznika u regiji.





Prisjetimo se, krajem siječnja je Kina zakonski omogućila obalnoj straži da puca na strane brodove, što je izazvalo uzbunu kod dijela susjednih zemalja, upravo zbog neriješenih sporova.

Iako se na prvu može činiti da Francuska ne može imati jaču ulogu u području Indo-pacifika, ona itekako za to ima mogućnosti putem svojih prekomorskih posjeda – Reunion kod Madagaskara, Wallis i Futuna, Nova Kaledonija i Francuska Polinezija na južnom Pacifiku.

Francuski prekomorski posjedi. Foto: Wikipedia

Komentari

komentar





You may also like