Francuska povlači vojsku iz Malija, a Macron tvrdi da misija bila uspješna

Savezničke trupe predvođene Francuskom povući će se iz Malija usred neslaganja s prijelaznom vladom zemlje, prenosi Euronews.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavio je u priopćenju da je nova vlada opstruirala rad europskih i kanadskih snaga smještenih u zemlji u borbi protiv terorističkih skupina koje tamo djeluju. Francuska trenutno ima oko 4300 vojnika raspoređenih diljem regije Sahel, a većina njih je u Maliju. Tamo su raspoređeni u sklopu protudžihadističke operacije Barkhane, pokrenute 2013. na zahtjev malijskih vlasti. Francuzima pomaže specijalna postrojba Takuba koja uključuje 800 vojnika iz Češke, Danske, Estonije, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Portugala i Švedske. U Maliju se također nalaze mirovne snage UN-a MISNUMA od 15 000 vojnika.

Povlačenje je najavljeno na početku dvodnevnog sastanka između Europske unije i Afričke unije. Povlačenje je očekivano nakon pritiska malijske vojne hunte koja je došla na vlast nakon dva državna udara i koja je potaknula antifrancusko raspoloženje u zapadnoafričkoj naciji. Hunta je prije dva tjedna protjerala francuskog veleposlanika u Maliju, navodeći “neprijateljske” izjave francuskih dužnosnika protiv njih. Nekoliko dana ranije vlada Malije je od Danske zatražila da odmah povuče svojih 90 vojnika iz zemlje, uz obrazloženje da su stigli “bez njezina pristanka”. Zapadne zemlje tvrde da u Maliju djeluju i ruski plaćenici grupacije Wagner.

Međunarodni partneri i afričke zemlje u svom su priopćenju naveli da “žale” što tranzicijske vlasti Malija nisu poštivale svoju predanost zapadnoafričkoj organizaciji ECOWAS “da će održati predsjedničke i zakonodavne izbore do 27. veljače 2022.”. “Pozivamo malijske vlasti da dovrše prijelazno razdoblje i organiziraju slobodne, poštene i vjerodostojne izbore”, rekli su. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je novinarima tijekom tiskovne konferencije da će zemlja zatvoriti svoje tri preostale vojne baze u Maliju “u roku od četiri do šest mjeseci”. Dodao je da će se povlačenje “provesti na uredni način, s malijskim oružanim snagama i Misijom Ujedinjenih naroda u Maliju”. Očekuje se da će do 3000 francuskih vojnika ostati stacionirano diljem Sahela nakon što se povlačenje iz Malija završi. Macron je branio svrhovitost operacije rekavši da “kategorički odbacuje pojam” neuspjeha, tvrdeći da bi bez francuske intervencije u 2013. “sigurno vidjeli kolaps države”. “Situacija s terorističkim skupinama danas je vrlo drugačija od one prije osam godina”, također je naglasio, navodeći ubojstva nekoliko terorističkih vođa.

U priopćenju međunarodnih partnera ističe se da su se složili “nastaviti svoju zajedničku akciju protiv terorizma” u regiji Sahel, uključujući Niger i Gvinejski zaljev, nakon “zahtjeva svojih afričkih partnera”. Uvjeti njihovog zajedničkog djelovanja bit će objavljeni do lipnja 2022. Također su rekli da “kako bi obuzdali prostorno širenje naoružanih terorističkih skupina prema jugu i zapadu regije, međunarodni partneri pokazuju spremnost da aktivno razmotre proširenje svoje potpore susjednim zemljama u Gvinejskom zaljevu i Zapadu Africi, na temelju njihovih zahtjeva.” Senegalski predsjednik Macky Sall, također nazočan na tiskovnoj konferenciji uz Macrona, rekao je novinarima da “razumiju ovu odluku” o povlačenju iz Malija i pozdravio je najavu o preraspoređivanju vojske diljem regije. “Borba protiv terorizma u Sahelu ne može biti isključiva odgovornost afričkih zemalja”, rekao je.

Komentari

komentar





You may also like