Francuska povukla pozivnicu britanskoj ministrici zbog spora oko migranata

Francuska je povukla poziv britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel na sastanak u Calaisu, nakon što je premijer Boris Johnson poslao javno pismo francuskom kolegi Emmanuelu Macronu u vezi sa sporom oko ilegalne migracije u kanalu koji dijeli ove dvije države, prenosi Politico.

U današnjoj poruci francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je “razočaran” pismom koje je Johnson poslao francuskom predsjedniku, a koje je istovremeno objavljeno na Twitter računu britanskog premijera jučer. Darmanin tvrdi da, iako je Francuska bila zaprepaštena njegovim sadržajem, njegova objava na društvenim mrežama samo je pogoršala stvari. Kao rezultat toga, francuska vlada otkazala je hitan sastanak kako bi se riješio problem ilegalnih migracija u kanalu La Manche (ili Engleskom kanalu) koji je bio zakazan s britanskom ministricom unutarnjih poslova Priti Patel za nedjelju.

“Priti Patel više nije pozvana na međuministarski sastanak u nedjelju, koji će se održati s Francuskom, Belgijom, Nizozemskom, Njemačkom i Europskom komisijom”, rekao je visoki francuski dužnosnik danas za FT. Patel se trebala sastati sa svojim francuskim kolegom na sastanku u Calaisu nakon smrti 27 migranata tijekom pokušaja prijelaza u srijedu. Francuska se obvezala povećati vlastitu odgovornost i djelovanje.

U svom pismu, Johnson je pozvao na zajedničke pomorske patrole kako bi spriječile migrantske prelaske La Manchea i pozvao je na dogovor o vraćanju migranata koji uspiju pristići u UK za Francusku. “Kada bi oni koji stignu u našu zemlju bili brzo vraćeni, poticaj za ljude da svoje živote stave u ruke trgovcima ljudima bi se značajno smanjio”, napisao je Johnson. 

Komentari

komentar





You may also like