Francuska poziva na snažniji međunarodni odgovor na iranski raketni program

Mora postojati jači “međunarodni odgovor” na prijetnju koju predstavlja iranski program balističkih projektila, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna američkom državnom tajniku Anthonyju Blinkenu, priopćilo je u petak francusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su Colonna i Blinken u četvrtak održali telefonski razgovor, tijekom kojeg su razgovarali o nizu tema, uključujući Ukrajinu i Iran. “Ministrica je spomenula destabilizirajuće aktivnosti Irana i sve veću prijetnju koju predstavlja povećanje arsenala balističkih projektila, širenje projektila prema nedržavnim akterima (…) i potrebu jačanja međunarodnog odgovora na ovu prijetnju”, izvijestilo je ministarstvo.

Novinska agencija IRNA izvijestila je krajem siječnja da je snažna eksplozija odjeknula u gradu Isfahanu u središnjem Iranu. Kasnije je ministarstvo obrane priopćilo da je jedan od njegovih centara neuspješno napadnut bespilotnim letjelicama. Potom su iranski mediji optužili SAD i “još jednu zemlju” za pokušaj uništenja skladišta balističkih projektila. Wall Street Journal je tada izvijestio da je Izrael izveo napad, koji je pokrenut nekoliko sati prije nego što je američki državni tajnik Antony Blinken stigao na Bliski istok radi planiranih putovanja u Izrael, Egipat i okupiranu Zapadnu obalu

Nadalje se navodi da su Colonna i Blinken razgovarali o potrebi da Iran u potpunosti surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), koja je prošli tjedan rekla da Teheran nije dosljedan u ispunjavanju svojih nuklearnih obveza. Međunarodna agencija za atomsku energiju kritizirala je Iran zbog neprijavljene promjene u međusobnom povezivanju dvaju klastera naprednih strojeva koji obogaćuju uran do čistoće do 60%, što je blizu oružanog stupnja. Iran je poručio da stajalište IAEA-e o nuklearnom radu Teherana nije ispravno. IAEA je otkrila promjenu tijekom nenajavljene inspekcije 21. siječnja u pogonu Fordow Fuel Enrichment Plant (FFEP), mjestu ukopanom u planinu gdje inspektori pojačavaju provjere nakon što je Iran rekao da će dramatično proširiti obogaćivanje.

Colonna i Blinken također su ponovili svoju “punu potporu” Ukrajini, koju je Rusija napala prije gotovo godinu dana, te su razgovarali o situaciji između Armenije i Azerbajdžana.

Iranski mediji: SAD i “još jedna zemlja” odgovorni za napad dronovima na vojno postrojenje





Komentari

komentar





You may also like