Francuska prijeti prekidom napajanja britanskih Kanalskih otoka zbog spora oko ribolova

Francuska je rekla da bi mogla isključiti napajanje električnom energijom otocima koji su pod engleskom krunom u La Mancheu (ili Engleskom kanalu) kako bi “pritisnula” London u sporu oko ribolovnih dozvola za francuske brodove, piše RT.

Prema trgovačkom sporazumu između UK i EU 2020., francuskim brodovima dopušteno je nastaviti loviti ribu u britanskim vodama ako dobiju dozvolu. Također moraju pružiti dokaze koje su lovili u istim područjima i prije Brexita.

Međutim, samouprava Jerseya, najvećeg od Kanalskih otoka, razljutila je francuske ribare ne dajući sve dozvole koje traže francuski brodovi. “Naše strpljenje ima jasnu granicu. Devet mjeseci razgovarali smo mirno i lijepo. Naši ribari su ogorčeni”, rekao je u srijedu za radio Europe 1 francuski državni tajnik za europske poslove Clement Beaune optužujući UK da se ne pridržava trgovinskog sporazuma.

Jersey je 29. rujna francuskim plovilima dodijelio 64 pune dozvole i 31 privremenu dozvolu. Istodobno, otok je odbio 75 zahtijeva. To je daleko od očekivanja francuske strane. “Odlučili smo s mojim europskim kolegama da ćemo sljedećih dana donijeti europske ili nacionalne mjere za pritisak na Ujedinjeno Kraljevstvo, posebno u slučaju proizvoda koje izvoze u Francusku”, rekao je Beaune. “Moramo braniti svoje interese. Činimo to diplomatski, a kada to ne uspije, poduzimamo druge mjere. Na primjer, možemo zamisliti sankcije za energiju, budući da Ujedinjeno Kraljevstvo ovisi o našoj energiji i prednostima našeg izvoza. Britanci misle da mogu živjeti sami i srušiti Europu. Dosta je”, rekao je Beaune.

Francuski su dužnosnici u prošlosti prijetili da će isključiti struju Jerseyju, jer je ribarstvo i dalje jedno od najspornijih pitanja koja muče odnose UK i EU -om nakon što je London napustio blok. Jerseyjev ministar okoliša, John Young, rekao je prošli tjedan da otok želi zadržati strani ribolov u svojim vodama u sličnom opsegu kako je bilo prije Brexita i da je “fleksibilan” u prihvaćanju različitih oblika dokaza od Francuza. Otočki ministar vanjskih poslova, Ian Gorst, ustvrdio je da je Jersey “tijekom cijelog procesa izdavanja dozvola” zadržao pragmatičan, razuman pristup utemeljen na dokazima”. U ožujku su ribari iz Jerseya prosvjedovali koristeći svoje čamce da blokiraju ulaz u najveću luku, Saint Helier. Tvrdili su da im nije dopušteno iskrcati ulov u Francuskoj. Također, početkom svibnja je oko 90 francuskih brodova blokiralo ulaz u luku, na što reagirao London slanjem dva broda ratne mornarice.

Komentari

komentar
You may also like